Čestoslavica ukras svakog vrta

Trajnica plavo-ljubičastih cvjetova koja će vaš vrt obogatiti prekrasnim bojama.

Nazivaju ju je još Veronika, šumska maljava verenica, verunika, dupčac, europski čaj, ljudska vjernost, propinjača, ranilist, strana trava.
Rod čestoslavica obuhvaća više od 450 vrsta i vrlo je raznovrstan. Čestoslavice nude pomalo za svakoga i za svaki dio vrta. Neke su prikladne za gredicu s trajnicama, druge za kamenjar ili obalu vrtnog jezerca.

Višegodišnja biljka Virdžinijska čestoslavica naraste 100 do 200 cm u visinu. Cvate od srpnja do rujna elegantnim ružičastim, bijelim ili plavo – bijelim cvatovima. Dugolisna čestoslavica nešto je niža i naraste 60 do 120 cm, a cvate od srpnja do kolovoza snježno-bijelim ili plavim cvjetovima. Istu boju cvijeta ima i vrsta Veronica gentianoides koja naraste oko 60 cm. Od lipnja do kolovoza cvate klasasta čestoslavica koja, ovisno o sorti, ima cvjetove plave, bijele, ljubičaste, ružičaste i crvene boje.

Visoke vrste kao što su dugolisna čestoslavica i virdžinijska čestoslavica mogu se kombinirati s graničicama i visokim zvončićima. Neke vrste kao što su klasasta čestoslavica, Veronica teucrium i Veronica gentianoides prikladne su za sadnju uz rub gredice i u kamenjar.

Sve vrste čestoslavica vole sunčane i tople položaje. Visokim vrstama treba nešto vlažnije i hranjivije tlo nego što je potrebno nižim vrstama.

Čestoslavica djeluje i u ljekovite svrha. U sebi od ljekovitih stvari sadrži glikozide, saponide, eterično ulje, provitamin A, organske kiseline, gorke tvari, šećer, vosak. Koristi se najčešće kod oboljenja dišnih puteva, za smanjenje povišene temperature, pročišćava krv i liječi kožne bolesti.

Fotografije: Foter
Autorica: Azra Terzić

Facebook Like Button