Aronija čudesna biljka sjanih ljekovitih svojstava

Aronija je čudesno ljekovita biljka izvanrednih svojstava koja liječe naše tijelo, a svakako spada među vodeće podizače u očuvanju imuniteta.

Zašto je aronija najljekovitija biljka

Njezin trpki okus mnogima nije baš drag, ali ako znamo da čašom soka od aronije unosimo u tijelo pregršt vitamina poput vitamin C, K i E, vitamine B skupine, minerale, vlakna i vrijedne antioksidanse, kalcij, magnezij, kalij, željezo, cink i natrij.

sok od aronije

Aronija je između ostalog i protuupalna, djeluje i protiv bakterija, a neka su istraživanja pokazala da izvrsno djeluje u borbi protiv Escherichiae coli što ove gotovo crne plodove stavlja na mjesto jedne od vrlo važnih namirnica u našoj prehrani.

Porijeklo aronije

Ova čudesna biljka iz porodice ruža, latinskog naziva aronia melanocarpa, u Europu je stigla s istočne obale Sjeverne Amerike. Zbog njena izgleda i sposobnosti preživljavanja na temperaturi od – 30 stupnjeva Celzija, nerijetko se može čuti kako je nazivaju sibriska borovnica.

Za svoga rasta doseže maksimalno 3 metra visine, te 2,5 metra širine. Prepoznajemo ju kao listopadni grm kojega ukrašavaju prekrasni bijeli cvjetovi na kiticama, pa je i kao ukrasna biljka u vrtovima svojom ljepotom ponajviše privukla Europljane.

Međutim, njena najveća tajna krije se u ukusnim, ljubičasto – crvenim plodovima koji sazrijevaju u kolovozu, a koji sadrže znatan broj ljekovitih svojstava.

Fascinira to što nerijetko po jednome grmu možemo sakupiti i po 15 kilograma bobičastih plodova, no s druge strane moramo uzeti u obzir da na području naše zemlje ovoj biljci ne prijete štetočine i prirodne bolesti, što dakako ide u prilog tako bujnom rastu i količini plodova.

Priča se naime, da su nekoć Indijanci s područja Sjevene Amerike bili dobro upoznati s njenim ljekovitim svojstvima, te su ju često koristili u prehrani ili kao prirodni lijek na način da su ju sušili i potom mljeli.

No, kako to obično biva, u Europi su se prvo orijentirali na njen prekrasan izgled, pa ne čudi što je dobila nagradu Kraljevskog vrtlarskoga udruženja u Velikoj Britaniji.

Stavimo li to po strani, otkriti ćemo kako su plodovi aronije pomogli liječenju nuspojava izazvanih radijacijom (primjerice u Černobilu), te da se listovi i kora koriste za zaustavljanje krvarenja.

Da ne duljimo, ovu biljku vrijedi imati u svome vrtu iz nekoliko razloga.
Vrlo je lijepa izgleda i osvježit će vaš vrt. Pored toga, istraživanja su pokazala kako pomaže liječenju mnogobrojnih, iznimno opasnih, bolesti.

aronija plodovi aronije

Kako zasaditi svoju aroniju

Nabvite li svoju sadnicu za grm aronije vrlo ćete je lako zasaditi u svom vrtu, cvjetnjaku ili balkonu u velikoj posudi.

Upute za sadnju sadnica aronije:

> označite mjesto sadnje
> uklonite sa sadnice PVC foliju oko korijena
> iskopajte rupu dubine i jednako tako promjera 50 cm
> 1/3 izvađenog tla dodajte 1/3 stajskog gnoja i 1/3 treseta
> tako dobivenu mješavinu natisnite oko sadnice i zatim je dobro zalijte
*Napomena: ako sadite više grmova aronije onda razmak između sadnica u redu treba biti barem 1,5 metar

Samo neke bolesti u kojima će aronija pomoći pri ozdravljenju

Trovanje teškim metalima i radioaktivnim tvarima, kardiovaskularne bolesti, karcinom, migrene, šećerna bolest, bolesti želuca. Također, povoljno djeluje na vaš imunološki sustav, te ga čini otporniji. Sve ovo ne čudi kada znamo kako, i kao što smo naveli, u svome plodu sadrži mnogo biološki aktivnih tvari, vitamina i minerala.

Piše: Wish.hr

Facebook Like Button