Koji su prirodni saveznici u vašem vrtu, balkonu i tersi

Saznajte koji su prirodni saveznici vaših biljaka na balkonu ili u vrtu.
Vjerujemo da često u svom vrtu ili na balkonu pronađete male kukce ili životinjice i niste sigurni da li oni pridonose boljitku vašim biljkama ili ih možda uništavaju. Morate znati da su ta mala bića nekada i prirodni saveznici, koji mogu biti vrlo korisni, ali možda i nametnici.

Sigurno ste se našli u situaciji da ste pronašli rupe na lišću i smatrali ste da je to mogao učiniti neki kukac kojeg ni ne prepoznajete ali niti ne znate njegovu funkciju te ste pretpostavili da je nametnik.

No, nemojte se zavarati. Ponekad su upravo takva mala bića sastavni dio vrta, i mogu vam pomoći u održavanju vašeg zasađenog bogatstva.
Stoga, treba usvojiti vam par savjeta kako bi ste mogli prilagoditi vrt prirodnim saveznicima i poboljšati život svojih biljaka u samo par koraka.

OVDJE saznajte što se sadi u proljeće

vrt1

Prvi korak – što manje hibrida

Potrudite se da u vrtu imate što više prirodnog cvijeća, a što manje hibrida, jer su upravo hibridi sterilni i neće proizvoditi pelud ili nektar, pomoću kojeg će se kukci hraniti i stalno vraćati u vaš vrt. Mudro je uzgajati biljke poput kopra ili bazge.

OVDJE saznajte koje su najčešće pogreške pri uređenju vrta

cvijece hibridi vt balkon nametnici

Drugi korak – cvijeće za korisne kukce

Neka u vašem vrtu bude jedan od ovih cvjetova, koji će privući kukce, oni će biti od velike koristi. Neki od cvjetova su:

> Korijander
Jednogodišnja začinska biljka, koja je slična peršinu, voli veći izvor sunca kako bi bolje rastao, ali ne voli puno vlage. Njegov cvat ima malene bijele cvjetove koji su idealni za sijanje.

> Komorač
Još jedna aromatična otporna trajnica i začinska biljka, sa svojim cvjetovima privlači vrlo korisne kukce.

> Pospančica
Ova prekrasna biljka žutih, narančastih i bež cvjetova prigodna je za direktno sijanje, te najviše uspijeva tamo gdje se ne zadržava voda ali voli direktan izvor sunčevih zraka.

> Zimzelena ognjica
Još jedna otporna trajnica obožava osunčan položaj i sa svoji vrlo dostupnim peludom i nektarom, vrlo je korisna u vrtu ili mjestu gdje imate više zasađenih biljaka za korisne kukce.

> Ljekoviti neven
Ova prekrasna biljka sa zlatnožutim cvjetnim glavicama može se sijati direktno u zemlju a vašem će vrtu donijeti samo izuzetne prirodne saveznike za sve ostale biljke.

korisne biljke u vrtu balkonu terasi

Treći korak – saveznici za suzbijanje nametnika

Nemojte tjerati razne kukce iz svog vrta, terase ili balkona. Upravo vam oni mogu pomoći u suzbijanju nametnika koji vam mogu u trenu uništiti vrt ili biljke na balkonu.

Mnogi kukci se hrane štetočinama koji su neprijatelji vašeg vrta

Neki od kukaca saveznika su:
> Bumbari
Ovaj kaotičan i bučan saveznik jede velike količine biljnih ušiju te vaše biljke na taj način štiti od propadanja.

> Kovnarice
Saveznik sa svojim oštrim ustima jede grinje, razne male kukce, vrtne moljce i biljne uši.

> Zemljane bube
Zemljane bube su najčešće crne, sjajne boje i izvrsni su grabežljivci za nametnike poput puževa golaća te jajašca od različitih kukaca nametnika.

> Mrežokrilci
Ličinke su odlični grabežljivci koji se najviše hrane biljnim ušima, no i drugim nametnicima poput grinja i jajašca moljaca.

Privucite što više ptica i ptičica

Pridobijete povjerenje ptičica uz gradnju kućica gdje će moći postaviti svoje gnijezdo, a one će vam to povjerenje vratiti tako da će u vašem vrtu, terasi ili balkonu odigrati odličnu ulogu – ulogu pravog prirodnog saveznika u borbi protiv različitih nametnika koji žele uništiti vaše biljke.

Nadamo se da će vam ovi savjeti i koraci pomoći u stvaranju pravih uvjeta za prirodne saveznike te da ćete biti uspješni vrtlar koji će prepoznati sve vrijednosti i mane gostiju u vašem vrtu.

Autorica: Azra Terzić
Fotografije: Foter

Facebook Like Button