Pet razloga zašto su biljke potrebne u vašem stanu ili kući

Odavno je poznata činjenica kako su biljke te koje čine sretniji dom. Dodavanje samo nekoliko biljaka u dom može imati zadivljujući učinak.

One mogu promijeniti izgled i osjećaj prostora uz minimalan napor. Kako dosta vremena provodimo kod kuće, evo samo nekoliko razloga zbog kojih bi vaše sljedeće uređivanje kuće trebalo biti istinski zeleno.

Biljke umiruju

Brojna istraživanja su utvrdila kako se tijekom boravka u prirodi osjećamo opuštenije. Zelena je boja koja prirodno umiruje naš mozak, pa unošenje nekoliko biljaka u sobu može osjećaj i boravak u njoj učiniti mirnijim i ljepšim.

Dodavanje malog ne zahtjevnog bilja u spavaću sobu osigurava buđenje s umirujućim pogledom. Ako ovaj princip promijenimo po cijelom domu, prisutnost biljaka pružit će opći osjećaj mira.

biljke u kupaoni kupaonici

Biljke se mogu smjestiti u bilo koji prostor

Često je mišljenje kako treba puno svjetla i prostora za smještaj biljke. To i nije baš istina. Čak i ako vaša soba ima malo prirodnog svjetla uvijek postoji biljka koja može živjeti u takvim uvjetima.

Mnoge biljke trebaju samo slabo osvjetljenje. Zamislite prostor u koji ćete postaviti biljku, kako bi moglo biti njeno prirodno stanište. Bi li primala izravno svjetlo ili difuzno svjetlo koja se probija kroz bujni lisni pokrov? To vam može pomoći odrediti gdje smjestiti biljku kako bi joj osigurali najbolje uvjete.

Ako je prostor skučen, problem se može riješiti visećom biljkom. Ne trebate prostor na podu kako biste objesili prekrasnu lozu sa stropa ili police s knjigama.

Za ovakve zahvate preporučuje se zlatni puzavac, koji može narasti do dva metra, a povezan uz zidove, dodat će veliku količinu ljepote bez zauzimanja puno prostora.

cvijece strelicije pijetlov rep muski cvijet

Biljke transformiraju sobu

Biljke su način na koji možete nanovo oplemeniti sobu i dati joj potpuno novi osjećaj. Dodajte nekoliko divovskih palmi i vaš će prostor trenutno imati tropski osjećaj. Ili dodajte veliku biljku poput kraljevska strelicije, za osjećaj grandioznosti.

Također, biljke se mogu koristiti za stvaranje prostora unutar prostora. Pokušajte grupirati više biljke oko omiljene kutne fotelje kako biste stvorili ugodan kut za čitanje ili postavite velike biljke oko radnog stola radi veće privatnosti.

biljke koje lijece ljekovite biljke u domu

Biljke pružaju opuštajuće trenutke

Biljke lagano mogu potaknuti opuštanje i smirenje. Briga o biljkama upravo utječe na takvo stanje – za većinu biljaka nije potrebna prevelika briga, ali i jednostavan čin njege i brige oko biljaka daje umu priliku da se odmori. Odvojite 10 minuta jednom tjedno na zalijevanje biljaka ili 30 minuta kako bi nježno očistili lišće, koristeći vrijeme da zaboravite na vanjski svijet barem neko vrijeme.

cvijece biljke u stanu balkonu kuci

Biljke unose boju u prostor

Osim u puno nevjerojatnih zelenih nijansi, naći ćete i obilje biljaka u drugim privlačnim nijansama. Unošenje biljaka u prostor je jednostavan način za dodavanje boje sobi bez potrebe za bojanjem zidova, čišćenjem ili presvlačenja namještaja.

Zabavite se s njima, grupirajte ih zajedno ili nehajno razmjestite po prostoru. Biljke su živi ukras i prenosive su, slobodno ih prerasporedite. Dodajte novi život u svoj prostor i prepustite se svojoj inspiraciji.

Tekst omogućio partner Wis.hr portala: Quintessentially

Facebook Like Button