Ljekovita moć sobnog bilja: Superbiljke koje uzvraćaju ljubav

Jeste li znali da tlo u kojem rastu naše biljke sadržava mikrobe, popularno zvane „vanjski endorfini“, koji djeluju kao prirodni antidepresivi i stimuliraju hormon sreće serotonin u našem mozgu?

Biljke također pročišćavaju zrak, povoljno djeluju na učinkovitost i koncentraciju, pomažu kod nesanice, opuštaju, smiruju i olakšavaju oporavak kad smo bolesni.

U predivnoj knjizi Ljekovita moć sobnog bilja strasna botaničarka i cvjećarica Fran Bailey grupirala je biljke prema njihovim blagotvornim svojstvima.

Osim što ćete saznati kako se brinuti za pojedinu biljku, koliko joj treba vode, svjetlosti i vlage, saznat ćete i koje su biljke najbolje za koju prostoriju, kako odabrati biljke, kako ih presađivati, razmjestiti i najbolje iskoristiti sve njihove blagodati.

Odabrali smo tri biljke koje je lako održavati čak i potpunim početnicima, a koje će vam i uz vrlo malo truda zasigurno i obilato uzvratiti ljubav.

109_HPP_AspleniumFern

Gnjezdasta paprat (Aspelenium Nidus)

Glavobolje, nadražene oči i grlo, kožni problemi i porast smetnji uzrokovanih zračnim prijenosom virusa često su posljedica suhog zraka.

Posebno je važno osigurati dobre uvjete vlažnosti zimi, kada su uključeni različiti sustavi grijanja. Poznato je da niska razina vlage pogoršava respiratorne tegobe.

Ako se kod kuće oporavljate od bolesti, možete povećati razinu vlage zraka u prostoriji tako da grupirate gnjezdastu paprat sa sličnim papratima koje dobro uspijevaju u uvjetima slabije svjetlosti. Smjestite ih u ukrasnu posudu koju ste prethodno napunili vlažnim oblucima i djelovat će kao prirodni ovlaživači zraka.

S V J E T L O S T Filtrirana sunčeva svjetlost ili lagana sjena.
V L A G A Umjerena do visoka; koristit će joj rošenje svakih nekoliko dana.
V O D A Održavajte zemlju vlažnom, no nemojte da se biljka natapa u vodi.
N J E G A Tijekom ljetnih mjeseci svaka dva tjedna dohranjujte tekućim gnojivom uravnoteženog omjera sastojaka.

sanseveria

Sanseverija (Sanseveria trifasciata)

Poznato je da biljke proizvode kisik, no neke biljke mogu i više od toga.

NASA-ini testovi su pokazali da izdržljiva sanseverija, poznata kao kraljica biljaka koje čiste zrak, uspješno iz njega uklanja benzol, formaldehid, trikloretilen i ksilen.

Kada biste trebali odabrati samo jednu biljku da vam pomogne spriječiti respiratorne tegobe, ona bi bila najbolji odabir. Jaka kao čelik, sansevierija je praktički neuništiva.
Sporo raste, hrani se nemarom i trajat će godinama ako je ne budete previše zalijevali.

S V J E T L O S T Buja u toplim i svijetlim prostorima, no dobro podnosi i sjenu.
V L A G A Niska.
V O D A Zalijevajte je vrlo štedljivo – zimi jedanput na mjesec, a u ostatku godine jedanput u dva tjedna.
N J E G A Kada biljka preraste teglu, izvadite je i podijelite u dvije manje biljke.

drvo novca

Japansko drvo novca ( Crassula Ovata)

Iznimno je lako brinuti se za drvo novca, što donekle objašnjava njegovu trajnu popularnost diljem svijeta.

Ovi sukulenti zadržavaju vodu u listovima i stabljikama, odgovara im da su suhi i dobro podnose čak i određenu količinu zanemarivanja.
U azijskim kulturama smatra se da donose sreću, bogatstvo i napredak: sljedbenici filozofije feng shuija smještaju ih u jugoistočni kut prostora i vjeruju da svaki novi list najavljuje materijalnu dobit.

Iako bogatstvo nije jednako sreći, ova je biljka u poglavlju koje predstavlja biljke koje donose radost i sreću – i malo ulaganja u ovu biljku višestruko će vam se isplatiti jer i znanstvena istraživanja potvrđuju da vrtlarenje poboljšava raspoloženje i čini nas sretnijima i optimističnima.

S V J E T L O S T Odgovara joj mjesto s puno indirektne svjetlosti.
V L A G A Niska.
V O D A Tijekom ljetnih mjeseci zalijevajte samo kada zamijetite da je zemlja suha. Zimi zalijevajte štedljivo – tek toliko da se listovi ne smežuraju.
N J E G A Presadite biljku svake dvije do tri godine. Odrasle biljke mogu dosegnuti dojmljivu visinu od čak jednog metra i prekrasno izgledaju u svakoj prostoriji.

biljke koje donose radost i srecu

Više o mnogim drugim superbiljkama saznate u knjizi Ljekovita moć sobnog bilja, Fran Bailey

Svima nama koji živimo u stanovima i nemamo vanjski prostor, uzgajanje I njega sobnih biljaka odlična je prigoda da se ponovno povežemo s prirodom, pozovemo je u svoj životni prostor i unesemo u njega dašak egzotičnog.

Briga o biljkama također pomaže smanjiti fiziološki i psihološki stres, biljke nam poboljšavaju raspoloženje, ubrzavaju oporavak kad smo bolesni, a smatra se i da biljke u radnom prostoru povoljno djeluju na učinkovitost i koncentraciju.

NASA‑ini znanstvenici otkrili su i da neke biljke učinkovito pročišćavaju zrak, ovlažuju suhe prostore s centralnim grijanjem i upijaju hlapljive, često štetne spojeve koji se nalaze u kućnom namještaju, proizvodima za čišćenje i u osvježivačima zraka.

biljke koje smanjuju stres

U ovom prekrasnom vodiču otkrijte ljekovita svojstva više od 80 biljaka, kako odabrati najbolje biljke za sebe, kako ih njegovati, razmnožavati i smjestiti u stanu.

Ovo je knjiga u kojoj će podjednako uživati i početnici i iskusni znalci, oni koji nemaju mnogo vremena, kao i oni koji imaju „zelenu ruku“ i žele „džunglu“ u stanu. S obzirom na široku dostupnost i velik izbor kućnih biljaka, danas je lakše nego ikada poželjeti im dobrodošlicu u svoj dom.

Naučite se brinuti o kućnim biljkama i dopustite im da se zauzvrat i one brinu za vas

Fran Bailey nagrađivana je stručnjakinja za hortikulturu, odrasla uz rasadnik cvijeća blizu Yorka, gdje joj je njezin otac, nizozemskog podrijetla, prenio ljubav za sve što ima veze s botanikom.

biljke koje uzvracaju ljubav sobne biljke

Nakon studija na Welsh College of Horticulture seli u London i počinje honorarno raditi kao cvjećarica. Poslije u južnom Londonu otvara svoju prvu cvjećarnu Fresh Flower Company, koja s otvorenjem Foresta 2013. godine u svom asortimanu nudi i sobne biljke.

Cvjećarnu vodi uz pomoć svojih triju kćeri. U suradnji s Kraljevskim hortikulturnim društvom Fran je napisala još dvije knjige o kućnim biljkama. Za više informacija posjetite forest.london ili slijedite @forest_london na Instagramu

Prevela: Laura Marković
Planetopija, 2020.

Pratite nas na društvenim mrežama
Planetopija
Planetopija Facebook
Planetopija Instagram

Fotohrafija: © Stephanie McLeod 2019.

Facebook Like Button