Zeleni, indijski, bijeli, tahebo, rooibos…čaj s dodatkom đumbira, ginsenga, japanske trešnje.
Čajevi su neosporno dobri za naše zdravlje, naročito ako se radi o organski uzgojenim biljkama.
No i u našem podnjeblju postoje zdravi i ukusni čajevi, koji bez sumnje mogu konkurirati egzotičnima.
Našem je organizmu bliskije bilje uzgojeno u našem podneblju
Prošećete li prirodnim krajolikom, zasigurno ćete naići na bazgu, šipak, sljez, gospinu travu, stolisnik, trputac i brojne druge biljke, a u krškim prostorima na kadulju, kao tipičnu predstavnicu izvrsne biljke za izradu čaja.
Priroda se pobrinula da biljke koje su najkorisnije čovjeku i imaju najširi spektar ljekovitog djelovanja, budu široko rasprostranjene i lako dostupne, rastući kao samoniklo bilje na svakom koraku.
Kopriva i kamilica – omiljene ljekovite biljke
Očit primjer je kopriva, iznimno korisna biljka, koja raste kao korov diljem čitavog europskog kontinenta, najčešće u blizini naselja.
Kopriva je od davnina u pučkoj medicini bila korištena za čišćenje krvi, poboljšanje imuniteta, liječenje bolesti jetre, žući, gušterače, slezene, želuca, crijeva, mokraćnih i dišnih organa, zaustavljanje krvarenja, pa čak i za liječenje nekih vrsta tumora.
Ova vrijedna biljka obiluje željezom, magnezijem, kalcijem, kalijem i drugim mineralima, vitaminom A, biljnim hormonima i drugim vrijednim tvarima, poput klorofila.
Flavonoidi, iznimno vrijedne fitokemikalije, koji su također sastojci pronađeni u koprivi, poznati su antioksidansi, povećavaju otpornost organizma prema bakterijama i virusima te imaju antialergijsko, antimutageno i antikancerogeno djelovanje.
Još jedna široko rasprostranjena ljekovita biljka našeg podneblja je i kamilica, koja se također može pronaći u blizini naselja.
Široko područje ljekovitosti kamilice uključuje prvenstveno djelovanje protiv upalnih procesa na koži i sluznici, zatim upala oka, uha, desni, probavnih tegoba, te olakšavanje raznih bolova, reume, nesanice, razdražljivosti itd.
Kamilica sadrži niz organskih kiselina, flavonoide, visoko vrijedno eterično ulje i brojne druge ljekovite tvari i mikroelemente.
Zašto ih ne biste ubrali sami?
Bilje za čajeve u prirodi možete ubrati i sami. Ubrane biljke potrebno je sušiti na suhom, prozračnom i tamnom mjestu, te ih nipošto ne izlagati sunčevoj svjetlosti.
Rasprostrite čitave biljke na čisto platno ili papir, ili ih skupite u buketić i objesite naopačke. Po sušenju, koje traje oko 2 tjedna, usitnite biljke te ih čuvajte u dobro zatvorenim posudama.
Isprobajte i razne čajne mješavine i uživajte u okusu i blagotvornosti domaćeg biljnog čaja!
Tekst: Divine Energy Park, Zagreb