Uloga flavonoida ili P vitamina u zaštiti tijela

Sve o flavonoidima otkrila nam je Dr. Veir Merica – specijalist internist – kardiolog, koja nam je ukazala na važnost ovih čudesnih elemenata koji u našem tijelu štite krvne žile, ali čine još mnoge dobre stvari, baš kao pravi čuvari ljudskog organizma. Saznajmo sve o flavonoidima.

Što su flavonoidi?

Flavonoidi su prirodni spojevi koji sprečavaju bolesti srca, krvnih žila, pojavu malignih bolesti i usporavaju proces starenja. Flavonoidi su polifenoli koji čine grupu heterocikličkih spojeva s kisikom i poznato je da ih ima oko 6000. Prvi flavonoid je izolirao nobelovac Albert Szen još davne 1930. godine i nazvao ga vitamin P.

Gdje se nalaze?

Flavonoidi se nalaze u prirodi u šumskom voću, grožđu, svom obojenom voću i povrću, začinskom bilju kao što su ružmarin, origano, žalfija, bosiljak, timijan te zelenom i crnom čaju i na kraju crnom vinu.

Crni čaj

Koja su svojstva flavonoida?

Oni su vrlo antioksidativni jer uništavanje slobodne radikale, a poznato je i da imaju antibakterijska, antivirusna, protuupalna te antialergijska svojstva. Važno je podvući da flavonoidi imaju i antitumorska djelovanja.

Kako flavonoidi štite krvne žile?

Kako flavonoidi vežu na sebe višak slobodnih radikala, inhibiraju aktivnost enzima pod nazivom protein kinaza , a upravo proteini kinaza su važni za prijenos signala i koordinaciju staničnog ciklusa te stoga utječu na aktivnost proteina P53. Oni kontroliraju diobu stanice kao da su „popravljači kvarova“ u tijelu.

flavonoid

Koja je dokazana uloga u angioprotekciji?

Flavonoidi sprečavaju oštećenja krvnih žila i time neutraliziraju slobodne radikale koji oštećuju krvne žile. Dakle oni štite krvne žile od stvaranja ugrušaka koji se lijepe na oštećeni endotel žile, a čime može započeti ateroskleroza kao važan čimbenik hipertenzija.
Flavonoidi indirektno sprečavaju emboliju, ateromatozne promjene te hipertenziju.

dr. Merica VeirAutor: Dr. Veir Merica
Fotografija: Renzo Veir

Facebook Like Button