Muči vas kašalj: vrijeme je za čaj od  plućnjaka

Za prljetnicu plućnjak (lat. Pulmonaria) kažu da je vilinska biljka iz bajkovitih šuma.

Nježno su ružičaste boje, a nalazimo ih i u plavoj, ljubičastoj i bjeličastoj nijansi. Cvjeta od ožuja pa sve do svibnja, a njeni cvjetovi nadaleko su poznati po ljekovitosti naročito kada su u pitanju dišni putovi.

U narodu je još nazivaju lisac, medunika, pljučnica, trava od guje, turski svat, žigeričnjak.
No bilo kako da je zovu već dugo je ova biljka iznimno cijenjena među travarima i vrtlarima te svima onima koji su skloni prirodnom načinu liječenja ili preventive.

Prekrasna je i zbog svog atraktivnog pjegavog lišća te je lijepa i u ukrašavanju vrtova i balkona gdje se sadi u sjenovitim ili polusjenovitim mjestima.

plucnjak-2

Kako nastaje boja plućnjaka

Zanimljivo je znati da ljekoviti plućnjak tijekom svoje cvatnje mijenja boju, a to se događa zbog promjene Ph vrijednosti u toj biljci kada je u mladih biljaka vrijednost kisela, a nakon otvaranja cvijeta i njegove oplodnje postaje blago lužnata.
Pigmenti u laticama na promjenu pH vrijednosti reagira promjenom boje iz ružičaste u plavoljubičastu.

Vrtlari su kultivirali ovu biljku za posebnu ukrasnu sadnju pa su križanjem stvoreni plućnjaci čiste bijele boje ili raznim ijansama grimiznocrvene ili posebno duboke ljubičaste.
Njemački institut za trajnice i grmove u Weihenstephanu 1999. godine uveo je red u ovaj veliki sortiment te je iste godine na izložbi procjenjeno postojanje 29 dostupnih vrsta i sorti.

Djelovanje i primjena plućnjaka

Plućnjak je vrlo djelotvoran kod svih upala dišnih putova, promuklosti, kod kašlja, kod pojavnih simptoma gripe, a može se upotrijebiti čak i kod upale pluća, bronhitisa. Ova ljekovita biljka odlično djeluje kao čaj u kombinaciji s trpucem i poljskom preslicom kada donosi vidno poboljšanje nekih navedenih stanja.

plucnjak plućnjak

Recept za ljekoviti napitak

Cvjetove plućnjaka potrebno je osušiti pa potom smrviti u prah. U čaši toplog mlijeka umiješa se jedna jušna žlica praha i konzumira se kao piće dva do tri puta dnevno.
Ovaj napitak odličan je za one koji imaju slaba pluća ili liječe neke plućne bolesti.

Piše: Wish.hr
Fotografija: Fluffymuppet

Facebook Like Button