Ovi su biljni čajevi najbolji saveznici zdravlja tijekom cijele godine

Biljni su čajevi dobri u svako doba godine, a većina nas im pribjegava u slučaju nekih tegoba, no njihova dobrobit seže puno dalje u samoj prevenciji zdravlja i dobrog stanja cijelog organizma.

Saznajte koje su sve dobrobiti biljnog čaja, kakvi sve čajevi postoje i u čemu nam mogu pomoći

kamilica cvijeće

Kamilica

Vjerojatno se svi sjećate kad smo bili djeca da su nam roditelji kuhali čaj od kamilice, posebno kad smo bili bolesni. Osim kao topli napitak koji umiruje, koristili smo ga i za inhaliranje i kao obloge. Opće je poznato da kamilica ima smirujuće djelovanje, kako za kožu, tako i za probavu, odnosno želudac. Dobar je i za malu djecu jer pomaže kod grčeva.

Baš kako to biva i u životu u kojem je važna mjera u svemu, tako se ne smije pretjerivati s kamilicom, jer prevelike količine mogu imati upravo suprotno djelovanje, odnosno izazvati nervozu.

kadulja-t

Kadulja

Imate li problema s virusima i bakterijama, onda je kadulja izvrsna za pomoć. Pomaže i kod problema s probavom, ali i pri reguliranju i poticanju mjesečnice.

Koristite ju kao čaj i obavezno izbjegavajte za vrijeme trudnoće.
Ukoliko kadulju želite imati na svom balkonu ili vrtu ona nije zahtjevna biljka, pretežno raste kao samonikla biljka, ali je laka za uzgoj i u tegli.

lavanda 5

Lavanda

Ove ljubičaste cvjetove ugodnog i intenzivnog mirisa pronalazimo u kozmetici, a ulje se koristi u aromaterapiji.
U ormarima je držimo kako bi otjerali moljce, a može se konzumirati i u obliku čaja.

Radi svojeg umirujućeg djelovanja lavanda je dobra kod tjeskobe i stresa, a za čaj vam je potrebno samo malo vruće vode i cjedilo. Ovaj vam čaj može pomoći kod nesanice, a kod probavnih smetnji dodajte i malo mažurana i kadulje.

kopriva caj od koprive

Kopriva

Kad vidimo koprivu u travi prva nam je asocijacija negativna zbog toga što izaziva neugodno peckanje u dodiru s kožom, no njezine dobrobiti itekako su poznate među travarima i ljubiteljima prirodnog.
Od davnina je poznato da je kopriva dobra kod reumatskih tegoba, koristi se za čišćenje organizma, posebice mokraćnih puteva, a pomaže i u snižavanju tlaka.

Kopriva se može konzumirati u brojnim jelima, ali i kao napitak u obliku sirupa ili čaja. Ako ju želite dodati nekom obroku u kuhinji, pripremajte ju kao špinat, a možete i napraviti ukusnu juhu od koprive.

komorac

Komorač

Sjećate li se mirisa dječjih čajeva? Onaj specifičan miris čaja koji pomaže djeci kod grčeva.
Najvjerojatnije se radi o čaju od komorača.

Dovoljno je par cvjetova preliti s malo vruće vode i po želji dodati malo prirodnog sladila.
Izvrstan je kod probavnih smetnji i nadimanja, a moguće ga je koristiti i kao oblog za umorne oči.
Raste po kamenjarima u sunčanim i toplim morskim predjelima.

majcina dusica

Majčina dušica

Osim što se kao začin koristi u brojnim jelima, majčina dušica je izvrsna kod problema s grlom, posebice kašljem, a dobra je i za opuštanje mišića.

Ovaj se čaj preporučuje i djeci i odraslima radi umirujućeg djelovanja, a vrlo je jednostavan za pripremu.
Dovoljno je malo majčine dušice preliti s vrućom vodom i pustiti da malo odstoji.
Vrlo ju je jako uzgojiti i kod kuće, raste i u teglama, samo joj je potrebno osigurati dovoljno topline i sunčevog svjetla.

Izdvajamo

Ovo je samo malen dio biljaka koje možemo pronaći oko nas ili ih uzgojiti u vrtovima i na balkonima. I dok su naši stari bili dobro upoznati s dobrobitima i djelovanjima biljaka, na nama je da od njih naučimo što sve možemo dobiti iz prirode i pomoći ili prevenirati u našem zdravlju.

Autor: Vedrana Duić Loparić

Facebook Like Button