Kopriva prirodni lijek u mnogim receptima koje možete napraviti sami

Narodna poslovica kaže “Neće grom u koprive”.

Kopriva je trajna biljka, visoka oko 60 – 80 cm, uspravna i četverouglata stabljika koja ima lišće i peteljke s nježnim dlačicama. Listovi i peteljke su pokriveni žarnicama, te ih je neugodne za dodir obzirom da ispuštaju sok koji peče ljudsku kožu.

“Kada bi vam netko rekao da smijete sakupljati samo jednu biljku, to bi trebala biti – kopriva.”
Maurice Messegue, francuski herbalist

Egipćani su je u povijesti uzgajali i koristili kao povrće, dok su Grci koristili koprivu kao biljku za masažu, kojom su se liječili reumatski bolovi. U germanskoj mitologiji kopriva je simbol boga munja.

kopriva za imunitet  koprive

Gdje kopriva raste?

Kopriva raste svuda; od zapuštenih mjesta do rubova šuma, obalnih rijeka i potoka te ograda i korova. Nalazište joj je u Europi, Aziji, Africi i Sjevernoj Americi.

Što kopriva sadrži i koje su joj nutritivne vrijednosti

Uz puno hranjivih i ljekovitih svojstva, kopriva sadrži i sumpor, kalcij, željezo, natrij, neke soli, octenu, maslačnu i kremičnu kiselinu, vitamine A, C i K, neke alkaloide i glukokinin. U lišću koprive može se pronaći klorofila, karotena, fitosterola, lecitina, voska, sluzi, acetilholina, histamina i tanina.

Kada se bere kopriva?

Kopriva cvate od lipnja do rujna a za korištenje koprive kao lijeka, bere se korijenje koprive u proljeće i u jesen. Jestivi su vrhovi mladih grančica s mladim lišćem u proljeće, čitava stabljika s cvjetovima kroz cijelu godinu a sjeme tijekom kolovoza i rujna.

kopriva-kada-se-bere caj od koprive

Kopriva u vrtu

Koprivu možete uzgajati u svom vrtu. To je trajnica koja vam može narasti metar i pol u visinu. Kako je bogata mineralima, smatra se odličnim izborom u vrtu. Potrebno ju je redovito podrezivati prije cvatnje radi kontroliranja rasta.
Kopriva je idealno rješenje u vrtu u obliku gnojiva koje je izvrsno za sve vaše biljke.

Upoznajte i ...

Biljni čajevi i njegove blagodati – Biljni su čajevi dobri u svako doba godine, a nekako im najčešće pribjegavamo kad dođu malo hladniji dani.
Jesu li čajevi egzotičnih zemalja bolji od domaćih? – Zeleni, indijski, bijeli, tahebo, rooibos…s dodatkom đumbira, ginsenga, japanske trešnje…čajevi su neosporno dobri za naše zdravlje.
Krem juha od koprive – Osjetite blagodati koje vam može pružiti krem juha od koprive.
Ljekovite biljke otoka Brača – Najveći otok Dalmacije, a ujedno i treći po veličini otok u Jadranskom moru nosi naziv Brač.
Fermentirana hrana velika dobrobit za zdravlje – Uz odlične recepte saznajte sve o fermentiranoj hrani koja je prava prirodna ljekarna koja naše tijelo održava zdravim i jakim.
Kopriva kao lijek

Čaj, sok, sirup i ekstrakt od koprive liječe bolesti jetre, astmu, vodene bolesti, žutice, grčeve mokraćnih organa, niski krvni tlak te olakšava iskašljavanje.
Čajem od koprive možete ispirati desni ili upaljene krajnike, a samo pet do šest kapi svježeg soka stavljeno pet puta na dan ispod jezika liječi od straha i mucanja.
Čaj od koprive možete raditi bilo od sušenih ili svježih listova.

Recept za čaj od koprive

Sitno narezano lišće koprive 50 g kuha se u 1 l vode oko 5 minuta. Čaj se ostavi da stoji preko noći, te se sutradan pije umjesto vode.
Čaj od koprive liječi od slabokrvnosti, naročito one koju izaziva radijsko i rendgensko zračenje.

Recept za sirup od koprive

Ako želite napraviti sirup, koristite 1 kg bistrog, procijeđenog soka koji se kuha s 2 kg meda ili 1,5 kg kandisa oko 15 minuta. Pije se tri do četiri velike žlice na dan. Isparavanjem soka u plitkoj porculanskoj posudi, do gustoće meda, dobiti ćemo ekstrakt od kojeg uzimamo 5-10 grama s medom, jedanput na dan.

tinktura od koprive za kosu

Kako ojačati kosu i korjen kose uz koprivu

Čaj od ekstrakta cijele biljke ili korijena koprive, može potiči porast kose i sprječava njezino ispadanje ali i prhut. Kako bi se ostvarili taj učinak trebate kuhati 100 g lišća od koprive oko dvadeset minuta u ½ l kišnice ili destilirane vode, zatim ga maknuti sa štednjaka, dodati 25 g kamilice i ostaviti poklopljeno da odstoji oko 8 sati.

Na kraju je potrebno procijediti ga i dodati 2 dl vinskog octa. Kada se gotovi potrebno je svaku večer stavljati na korijen kose i na kožu.

Ako imate problem s reumom pripremite od koprive sljedeći recept:
15 minuta kuhate po 20 g lišća od koprive i breze u ½ l vode, nakon čega ćete dodati po 20 g cvijeta buditeljice, bazge, lipe i pupoljka crne topole ili jablana. Pustite da prokipi do dvije minute te ga zatim ostavite da odstoji 8 sati, nakon čega ćete ga procijediti. Tekućinu pijte tijekom dana umjesto vode.

Autorica: Azra Terzić

Facebook Like Button