Biljni čajevi i njegove blagodati

Biljni su čajevi dobri u svako doba godine, a nekako im najčešće pribjegavamo kad dođu malo hladniji dani. Koje su sve njegove dobrobiti, kakvi sve čajevi postoje i u čemu nam mogu pomoći otkrivamo vam u tekstu koji slijedi.

Kamilica

kamilica
Vjerojatno se svi sjećate kad smo bili djeca da su nam roditelji kuhali čaj od kamilice, posebno kad smo bili bolesni. Osim za piti, koristili smo ga i za inhaliranje i kao obloge. Opće je poznato da kamilica ima smirujuće djelovanje, kako za kožu, tako i za probavu, odnosno želudac. Dobar je i za malu djecu jer pomaže kod grčeva.

Baš kako to biva i u životu, ne smije se pretjerivati s njom jer prevelike količine mogu imati upravo suprotno djelovanje, odnosno izazvati nervozu.

Kadulja

kadulja-t
Imate li problema s virusima i bakterijama, onda je kadulja izvrsna za vas. Pomaže i kod problema s probavom, ali i pri reguliranju i poticanju mjesečnice. Koristite ju kao čaj i obavezno izbjegavajte za vrijeme trudnoće. Nije zahtjevna biljka, pretežno raste kao samonikla biljka, a lako ju je uzgojiti u dvorištu ili na balkonima.

Lavanda

lavanda
Ovi ljubičasti cvjetovi intenzivnog mirisa nalaze se u kozmetici, ulje se koristi u aromaterapiji, u ormarima je držimo kako bi otjerala moljce, a može se konzumirati i u obliku čaja. Radi svojeg umirujućeg djelovanja dobra je kod tjeskobe i stresa, a za čaj vam je potrebno samo malo vruće vode i cjedilo. Ovaj vam čaj može pomoći kod nesanice, a kod probavnih smetnji dodajte i malo mažurana i kadulje.

Kopriva

kopriva
Kad vidimo koprivu u travi prva nam je asocijacija negativna, no njezine dobrobiti itekako su poznate među travarima i ljubiteljima prirodnog. Od davnina je poznato da je kopriva dobra kod reumatskih tegoba, koristi se za čišćenje organizma, posebice mokraćnih puteva, a pomaže i u snižavanju tlaka.

Kopriva se može konzumirati kao jelo, ali i kao napitak u obliku sirupa ili čaja. Ako ju želite jesti, pripremajte ju kao špinat, a možete i napraviti ukusnu juhu od koprive.

Komorač

komorac
Sjećate li se mirisa dječjih čajeva? Onaj specifičan miris čaja koji pomaže djeci kod grčeva. Najvjerojatnije se radi o čaju od komorača. Dovoljno je par cvjetova preliti s malo vruće vode i po želji dodati malo prirodnog sladila. Izvrstan je kod probavnih smetnji i nadimanja, a moguće ga je koristiti i kao oblog za umorne oči. Raste po kamenjarima u sunčanim i toplim morskim predjelima.

Majčina dušica

majcina-dusica
Osim što se kao začin koristi u brojnim jelima, majčina dušica je izvrsna kod problema s grlom, posebice kašljem, a dobra je i za opuštanje mišića. Ovaj se čaj preporučuje i djeci i odraslima radi umirujućeg djelovanja, a vrlo je jednostavan za pripremu. Dovoljno je malo majčine dušice preliti s vrućom vodom i pustiti da malo odstoji. Vrlo ju je jako uzgojiti, raste i u teglama, samo joj je potrebno osigurati dovoljno topline i sunčevog svjetla.

Izdvajamo

Ovo je samo malen dio biljaka koje možemo pronaći oko nas ili ih uzgojiti u vrtovima i na balkonima. I dok su naši stari bili dobro upoznati s dobrobitima i djelovanjima biljaka, na nama je da od njih naučimo što sve raste oko nas i kako nam može pomoći u životu.

Autor: Vedrana Duić Loparić