Ojačajte zube i upoznajte hranu i biljke koje pomažu zubima

Upoznajte hranu koja održava zdravlje zubi, ali im i pomaže da postanu jači. Upoznajte povrće, voće i biljke koje pomažu našim zubima da budu snažniji i zdraviji.
Raznolika prehrana jednako je važna za zube i desni kao i zubna redovita higijena četkanjem, čišćenjem zubnim koncem i ispiranjem vodicom protiv kamenca.

SAZNAJTE I VIŠE O ZUBIMA

Zubi su ogledalo zdravlja

Nekoliko savjeta za savršenu bjelinu i zdravlje zubiju
Prirodnim sastojcima uklonite zubni kamenac

zdravi zubi biljke za zube

Kad se pojave problemi pomoć našim zubima pruža i ljekovito bilje

Zdravi, besprijekorni zubi pridonose ne samo ljepoti osobe nego i općem zdravlju organizma.
Svakodnevna higijena pranja zuba i čišćenja zubnim koncem jedna je od važnijih mjera za zdravlje zubiju, ali nije dovoljna da bi se dugoročno očuvalo njihovo zdravlje.

Važnu ulogu u prevenciji karijesa i bolesti desni ima uvelike pravilna, prirodna, prehrana. Stoga u svakodnevnu prehranu treba obvezno uvrstiti svježe voće i povrće i to svaki dan po nekoliko puta dnevno.
Zapravo sve što možete dobro žvakati jako korisno za jačanje desni i zdravlje zuba.

Spriječite nastanak i širenje karijesa prirodnim putem

Žvakanjem hrane se potiče stvaranje sline koja neutralizira uzročnike karijesa. Osim toga, svakim se grizom sustavno skidaju naslage sa zuba i masiraju se desni. U tom je smislu osobito korisno sirovo povrće i voće vlaknaste baze, kao što su mrkva, paprika i jabuka, a odlične su i integralne žitarice.

Voće i povrće i hrana koja sadrži flor, fosfor i kalcij, koji su izuzetno važni za naše zube

Mineralni flor i fosfor također su važni za zdravlje zuba, a sadrže ih peršin, pšenične klice i zeleno povrće.
Vitamin C, koji u velikim količinama sadrže jabuke, agrumi i celer jača desni.

Kalcij iz kupusa i sira jača čeljusne kosti. Taj mineral sadrži i jogurt.

Uloga biljaka u zdravlju zubiju

Ljekovite biljke također znatno doprinose zdravlju naših zuba. Primjerice, grgljanjem uvarka od različitih biljaka možete ukloniti bakterije iz usne šupljine, smanjiti upalu i doprinijeti uklanjanju lošeg zadaha.

Redovitim ispiranjem usta tinkturom gaveza sprječava se nastanak karijesa, a žvakanje svježe potočarke navodno pomaže u učvršćivanju zuba olabavljenih bolestima desni.

kaladont pasta za zube

PRIRODNI RECEPTI ZA UKLANJANJE UPALE DESNI I ZUBIJU

Uvarak od hrastove kore i kadulje za uklanjanje bakterija i upala desni i zubiju

Hrastovu koru u količini od 6 žlica prelijte s 400ml kipuće vode i stavite na laganu vatru dok ne zavri.
Zatim dodajte 4 žlice kadulje i maknite posudu sa štednjaka. Nakon što se uvarak ohladi sve procijedite i isperite usta tekućinom nekoliko puta dnevno.

Uvarak od kaduljine trave

2 žlice kadulje prelijte s kipućom vodom (400 do 500 ml) i ostavite tako sat vremena potom ocijedite. Ovom tekućinom ispirite, na dnevnoj bazi, usta što je češće moguće dok se stanje ne smiri.

Kako kiselina utječe na zdravlje zubiju

Bakterije karijesa hrane se šećerom i izlučuju kiselinu koja napada zubnu caklinu.
To ne znači da se trebamo odreći slatkih zalogaja, ali između slatkih obroka zubima treba omogućiti pauzu kako bi se oporavili od negativnih utjecaja.

Dokazano je da je za zube znatno manje štetno odjednom pojesti veću količinu neke slastice, primjerice čokolade, nego cijeli dan malo-pomalo grickati kockicu po kockicu te tako održavati količinu kiseline koja uništava zubnu caklinu.

Neke zablude oko pranja zubiju nakon konzumacije slatkiša

Treba napomenuti da pranje zuba neposredno nakon konzumacije slatkog nije dobro za zube. Kiseline koje stvaraju bakterije privremeno omekšavaju caklinu te se ona oštećuje jakim četkanjem.

Nakon konzumacije kiselih jela ili sokova zubna je caklina također privremeno omekšana, stoga nakon takve hrane treba, ako je moguće, pričekati s pranjem zuba barem 30 minuta.

Druga je mogućnost da nakon slatke ili kisele hrane pojedete malo tvrdog sira koji nakon jela zatvara želudac, ali i neutralizira kiseline u usnoj šupljini.

Facebook Like Button