Upoznajte moć lanenog ulja

U narodu još poznat i kao ćeten ili preslej, lan se smatra jednom od najstarijih pripitomljenih biljaka na Zemlji.

Ova se biljka od davnina naveliko koristila za izradu tkanina jednostavnim alatima u kućnoj radinosti.
Ljekovita svojstva malih sjemenki korištena su i za olakšavanje brojnih zdravstvenih tegoba te održavanje dobrog zdravlja.

Danas se lan neopravdano zanemaruje, a iznimna vrijednost njegovog sjemena poznata je tek upućenima u znanja o zdravoj prehrani.

Bogatstvo vrijednih sastojaka

Lan je prirodni biljni izvor visokih koncentracija esencijalnih masnih kiselina (od čega je većina višestruko nezasićenih), dijetalnih vlakana, esencijalnih aminokiselina te brojnih drugih vrijednih nutrijenata.

lan bilje sol limun

Sjemenke lana sadrže vitamine B, C, E, fitosterole te minerale kalcij, selen, bakar, željezo, cink, natrij, magnezij, fosfor i kalij.

Lan sadrži linolnu (omega-6), oleinsku (omega-9) te palmitinsku masnu kiselinu, a više od polovice masnoća sadržanih u lanu čini alfa linolenska kiselina (omega-3), što laneno sjeme čini najbogatijim biljnim izvorom omega-3 masnih kiselina (dvostruko većim od ribljeg ulja).

Sjemenke su također najbogatiji biljni izvor lignana, važnih antioksidanasa.

Lan je moguće konzumirati kao sjemenke, ali ih je u tom slučaju potrebno samljeti kako bi tijelo moglo iskoristiti njihovu punu vrijednost, ili u obliku ulja.

Lan

Ulje nudi sve vrijedne sastojke koji su sadržani u sjemenu, s iznimkom u sadržaju vlakana. Ne preporuča se koristiti ga za kuhanje budući da ne ostaje stabilno pri višim temperaturama te se njegove korisne masne kiseline raspadaju na štetne tvari.

Ljekovito djelovanje lanenog ulja

Redovito korištenje sirovog lanenog ulja ima širok spektar korisnog djelovanja.

Neka od njih uključuju djelovanje na:

> stanice raka, naročito rak dojke, jajnika te prostate
> mozak te preventivno na pojavu moždane kapi
> aterosklerozu
> srčane tegobe, posebice pojavu srčanog infarkta, te aritmije
> hipertrofiju prostate
> upalu mokraćnog mjehura
> nastanak žučnih kamenaca
> probavu (laksativna svojstva, sjemenke imaju snažnije djelovanje od ulja)
> artritis i bolove u zglobovima
> metabolizam masnoća u tijelu
> simptome ekcema, psorijazu, akne te glatkoću i blistavost kože
> simptome menopauze
> jači imunitet i borbu protiv slobodnih radikala.

eterično ulje kozmetika

Laneno ulje vrlo je efikasno i pri korištenju za vanjsku primjenu, nanošenjem na kožu.
Koristi se za zacjeljivanje ožiljaka (ne nanositi na otvorene rane), kod opeklina, upala, ekcema, psorijaze, kožnih osipa. Vrlo je korisno i za vanjsku primjenu kod suhe i ljuskave kože.

Preporučeni unos i čuvanje

Najbolje je koristi laneno ulje iz organskog uzgoja.
Ulje visoke kvalitete uopće nema ili je jedva osjetnog mirisa i vrlo je blagog, pomalo orašastog okusa.

Kako bismo u potpunosti iskoristili sve blagodati lanenog ulja, preporučena dnevna doza unosa je 1-3 velike žlice. Ova količina ne bi se trebala prekoračiti.

Ukoliko uzimate lijekove protiv zgrušavanja krvi ili ste trudnica ili dojilja, prije uzimanja lanenog ulja savjetujte se sa svojim liječnikom.

Kod čuvanja ovog ulja trebamo uzeti u obzir njegovu osjetljivost na svjetlost i temperaturu te sklonost oksidaciji.
U slučaju kvarenja, u lanenom se ulju počinju oslobađati štetne molekule lipid peroksida pa ono postaje gorko i oštrog mirisa. Stoga ga je nužno držati dobro zatvorenog u hladnjaku, što se također odnosi i na laneno ulje u kapsulama.

salata talijanska kuhinja hrana ulje

Zdravi i ukusni recepti s lanenim uljem

Zbog velike zasićenosti esencijalnim masnim kiselinama, laneno ulje je najbolje dodavati već gotovom jelu i pri posluživanju jer ovakav sastav ulja nije pogodan za kuhanje kako visoka temperatura pretvara zdrave masnoće u štetne.

Hladno prešano laneno ulje i sjemenke lana će svakako biti odličan nadomjestak u prehrani gdje se ne konzumira riba ili životinjski i biljni izvori nezasićenih masnih kiselina.

Dobro je korištenje lanenog ulja sa voćem, izvrsno se slaže s medom, a poznata kombinacija kravljeg sira s lanenim uljem daje ne samo jednostavan i ukusan već i iznimno zdrav obrok, što je i dokazala poznata njemačka znanstvenica dr.Budwig koja je u svojim znanstvenim istraživanjima otkrila da kombinacija hladno prešanog lanenog ulja i svježeg sira uspješno liječi rak i druge bolesti uzrokovane masnom degeneracijom.

Drugu kombinaciju ove ukusne i zdrave poslastice možete dobiti tako da umiješate laneno ulje u svježi kravlji sir, te dodate i malo čili papričice.
Potrebno je dobro izmiješati sve sastojke, tako da se u potpunosti povežu. Ovaj recept preporuča se za održavanje idealne tjelesne težine i dobrog zdravlja.
Dobar tek!

Tekst: Divine Energy Park

Facebook Like Button