Kolin je jedan od važnih esencijalnih nutrijenta o kojem se malo govori, a od velike je važnosti za ljudski organizam i zdravlje jetre, bubrega i općeg zdravstvenog stanja.
Kod kojih problema nam kolin može pomoći?
Većinom kolin koriste ljudi koji imaju problema s jetrom, raznim bolestima jetre, povećanim tlakom, visokom razinom kolesterola, problemima s bubrezima, masnom jetrom, raznim promjenama raspoloženja, umorom i stresom.
Osim što je važan za funkcioniranje ljudskog organizma pomaže i kod raznih tjelesnih stanja u kojem se možemo naći.
Za početak je važno reći da su esencijalni nutrijenti one tvari koje se u ljudskom organizmu ne mogu sintetizirati, a za organizam su izuzetno važne.
To znači da ih moramo unositi hranom, ali i prema potrebi raznim dodacima prehrane.
Što je zapravo kolin?
Možemo reći da se kolin smatra jednim od vitamina B skupine, a vrlo često se može pročitati da nosi naziv kao B8 vitamin ili J vitamin.
Budući da je važan izvor metilnih skupina u našem organizmu iz tog razloga vrlo često se spominje kao vitamin.
Kolin se ubraja u vitamine B kompleksa iako po strukturi nije vitamin.
Možemo ga naći u biljnom i životinjskom svijetu iako je najveći izvor kolina u namirnicama životinjskog porijekla. Kolin je otkriven u 19. stoljeću, a izoliran je iz svinjske i goveđe žući.
Koja je uloga kolina u ljudskom organizmu?
Kolin je bitan esencijalan nutrijent za naše tijelo upravo zbog razgradnje u našem organizmu. Pridonosi razgradnji homocisteina, masti, a važan je kod rada jetre.
Što se tiče jetre bitan je pri transportu masnih kiselina iz jetara u ostale dijelove tijela kao i pri transportu masti i kolesterola iz jetre u krv.
Sastavni je dio staničnih membrana i važan je za stvaranje neurotransmitera acetilkolina što je od velike važnosti budući da ima važnu funkciju u metabolizmu mozga i nervnog sustava.
U kojim prehrambenim namirnicama možemo pronaći kolin?
Dobar dio kolina možemo pronaći u prehrambenim namirnicama biljnog i životinjskog porijekla.
Uglavnom u hrani se nalazi u obliku sastojka koji možemo usporediti s lecitinom.
Izvor kolina u hrani je sljedeći:
• Jetrica (goveđa jetra, teleća jetra)
• Teletina (pečena teletina)
• Piletina (pileća jetra)
• Puretina
• Losos, šunka
• Goveđi mozak i bubrezi
• Jaja (žumanjak jajeta)
• Brokula
• Karfiol
• Šparoge
• Prokulice
• Zob (zobene pahuljice)
• Rižine mekinje
• Razne pšenične klice
• Kikiriki (maslac od kikirikija)
• Soja
• Grah, grašak
Autor: mr. nutricionizma Marina Jakšić