Znate li da najbolji kalcij dobivamo iz zelenog soka od kelja

Zeleni sok i smoothie od kelja ugrađuju u naše kosti najveću količinu kalcija,za razliku od kalcija u tabletama, koji umjesto da ojača kosti, navodno dovodi do stvaranja bubrežnih kamenaca.

Zeleni sok od kelja

Tako jednostavan a tako moćan pripravak čije su dobrobiti znane već tisućama godina – vitalizira, pomlađuje i uravnotežuje čitav organizam. U čemu je tajna ovog zelenog eliksira života?

Zelena trava se koristi za sok kada dostigne svoj nutritivni vrhunac – kada postigne visinu od oko 18 cm, odnosno 10 dana starosti. U tom trenutku trava posjeduje akumuliranu energiju koja uskoro dovodi do ubrzanog rasta, a zatim se ta energija pretvara u sok.

Ujedno ona predstavlja sirovi materijal „sirove hrane” koji je potpuno biološki upotrebljiv za organizam. Pretvarajući zelenu travu u sok, oslobađaju se sve hranjive tvari zarobljene u biljnim stanicama (enzimi, antioksidansi, vitamini, minerali i dr.). Ovi hranjivi elementi su jako korisni za naše tijelo, jer ih ono lako prima i u potpunosti apsorbira.

OVDJE otkrijte zašto su enzimi superheroji naše probave

SAZNAJTE još i zašto su antioksidansi zaista važni u kozmetičkim preparatima i prehrani!

Zeleni sok od kelja sadrži više željeza od špinata, više proteina od mesa, ribe, jaja, graha ili mliječnih proizvoda. Drugim riječima, predstavlja prirodni eliksir za zdravlje i život.

Također sadrži do 70% klorofila, koji je po kemijskom sastavu vrlo sličan hemoglobinu. Zato se koristi kao efikasan borac protiv anemije, za detoksikaciju organizma na staničnoj razini, za čišćenje jetre, poboljšanje vida i normalizaciju razine šećera u krvi.

Potiče rad štitnjače i smanjuje kiselost organizma. Izbacuje višak sluzi iz tijela, pomlađuje organizam, proljepšava kožu, kosu i nokte. Jača imunitet i podiže nivo energije. Odlična je pomoć u procesu zdravog mršavljenja. Na medicinskoj razini smanjuje utjecaj zračenja zahvaljujući antiupalnom enzimu SOD-u (super-oksid-dismutazi).

kelj

Smoothie od kelja

Kelj je namirnica koju nismo navikli konzumirati sirovu, ali upravo u njegovom ne termičkom obrađivanju leži tajna ovog eliksira mladosti.

Smoothie od kelja je zapanjujući multivitaminski napitak dobar za našu kožu.
Sadrži vitamin A koji pomaže unaprijediti rast stranica, te kombinaciju vitamina C i bakra koji pomažu obnavljanje kože te ju održavaju čvrstom.

Ovo povrće je toliko zdravo da ga liječnici često preporučuju pacijentima koji imaju problema s bubrezima. Sadrži mnoštvo antioksidansa, vitamina i minerala i ima protuupalna svojstva.

I naša poznata glumica Nada Rocco preporučuje sirovi kelj kao svoje najjače oružje koje joj je služilo za pobjedu nad osteoporozom, te za koji kaže da sadrži najveću količinu najkvalitetnijeg kalcija koji se lako ugrađuje u naše kosti, za razliku od kalcija u tabletama, koji umjesto da ojača kosti, navodno dovodi do stvaranja bubrežnih kamenaca.

kelj smoothie

Za sok od kelja potrebno je:

1 šalica kelja, bez korijena, krupno narezan
1 jabuka, nasjeckana na veće komade
1 svježa banana
1/2 šalica svejžeg peršina

PRIPREMA

Izmiksajte u blenderu kelj, jabuku, bananu i peršin s 2,5 šalice vode, dok ne dobijete glatku smjesu. Ako je smjesa pregusta, dodajte još malo vode. Priznajemo, nema savršen okus, ali je napitak izuzetno zdrav!

Tekst: Divine Energy Park

Facebook Like Button