Recite zbogom bijelom šećeru i prijeđite na slatke alternative

Mnogima je nezamislivo uživati u nezaslađenoj kavi. Bijeli šećer, „droga novog doba“, sveprisutna je supstanca koja izaziva brojne negativne reakcije u ljudskom organizmu.

Šećer je po kemijskom sastavu čista saharoza – jednostavni ugljikohidrat nastao kao spoj glukoze (grožđani šećer) i fruktoze (voćni šećer). Dobiva se od šećerne trske ili šećerne repe.

Iako su procesi dobivanja veoma različiti, konačan proizvod je identičan. Na temelju desetljeća brojnih istraživanja bijelog šećera došlo se do zaključka da je ta kemijska supstanca sposobna stvoriti pravu ovisnost, sličnog nivoa kao nikotin, alkohol i kava.

Bijeli šećer, osim što ne koristi organizmu i nema nikakvu nutritivnu vrijednost, zaista je štetan. Ono je istinska opasnost za ljudsko zdravlje jer je direktan ili indirektan izvor modernih bolesti kao što su karijes, kiselost krvi, arterioskleroza, gubitak kalcija u kostima, srčani infarkt, dijabetes, pretilost, akne, čir želuca, povišeni kolesterol, problemi s cirkulacijom, hiperosjetljivost, degeneracija jetre, živčana napetost, itd.

Sumnja se da je skoro 80 posto svih današnjih bolesti uzrokovano pretjeranom uporabom bijelog šećera

Mnogi će se pitati kako ovaj derivat šećerne trske može narušiti ljudsko zdravlje. Odgovor je jednostavan. Supstanca koju danas znamo pod nazivom šećer ima veoma malo veze sa samom biljkom.

Radi se o čistoj saharozi lišenoj nečistoća, vitamina, minerala, enzima i svih vitalnih elemenata. To je potpuno umjetna kemijska supstanca. Za razliku od ostalih namirnica u našem organizmu, saharoza se potpuno pretvori u energiju bez da proizvede proteine, masti, vitamine i minerale.

To znači da proizvodi samo prazne kalorije. Kao i ostale čiste kemijske supstance, saharoza pobudi organizam trenutnim energetskim šokom, ali ga ujedno oslabi i učini napetim zato što cijeli metabolički sklop radi „u prazno“.

Zdrave alternative za bijeli šećer

STEVIA

Ekstrakt biljke stevia rebaudiana je 300 puta slađi od šećera. Ima nizak udio ugljikohidrata tako da ne utječe drastično na razinu glukoze u krvi, a čak i povećava nivo tolerancije na glukozu. Ova biljka također uništava karijes, vraća boju kosi, regulira krvni tlak i još mnogo toga. Koristi se svježa biljka, osušeno lišće ili kao prah.

stevia hrana

SLADIĆ
Sladić (Glycyrrhiza glabra) je jedna od najstarijih ljekovitih biljaka čiji se korijen koristi za zaslađivanje i liječenje. Ova biljka je 50 puta slađa od šećera te regulira nadbubrežne žlijezde i djeluje antidepresivno te zaustavlja karijes.

Kako naš organizam ne treba saharozu ni u najmanjim količinama, te reagira ustvari loše na saharozu iz bijelog šećera, želju za slatkim možemo zadovoljiti na brojne druge načine istražujući nove okuse i njegujući naše zdravlje.

JAGGERY
Jaggery se proizvodi prokuhavanjem soka šećerne trske ili palme datulje. Ovaj oblik sirovog šećera ima široku upotrebu u ajurvedi. Može se naći u krutim kockicama ili grudama koje se mogu dodati jelu, čaju ili slatkišima umjesto šećera.

med 1

MED
Med donosi tijelu kalcij koji jača zube i kosti, željezo koje obogaćuje crvene krvne stanice sprečavajući slabokrvnost, esencijalne masne kiseline sa dezinfekcijskim svojstvima, mravlju kiselinu koja je antiseptička, vitamine, te fosfor koji tonificira živčani sustav.

Med je izniman proizvod prirode koji nastaje miješanjem čistog nektara ili prirodne šećerne otopine biljaka sa sokovima iz pčelinjih žlijezda, pa je stoga dobro poznat kao lijek u primjeni liječenja širokog spektra tegoba.

Sastoji se od fruktoznih i glukoznih šećera, koji su lakše probavljivi od saharoze iz šećerne repe ili trske pa je bogat izvor energije i lako probavljiva visokokalorična hrana, pogodna za sportaše posebice jer povećava izdržljivost te smanjuje zamor mišića. Ujedno je i mnogo zdravija alternativa bijelom šećeru.

Facebook Like Button