Magnezij i njegovi najbolji izvori – kako izabrati magnezij za naš organizam

Magnezij je mineral koji je bitan kemijski element s važnom ulogom za zdravlje i ispravno funkcioniranje ljudskog tijela.

Mineral magnezij je najviše prisutan u zubima i kostima, čak 60 do 65 posto, dok je ostatak pohranjen u mišićima, stanicama i krvi.

Magnezij je uključen u važne enzimske reakcije, bitne za mnoge procese u ljudskom tijelu.

Neke od tih funkcija su stvaranje bjelančevina, stvaranje energije i njen prijenos, skladno funkcioniranje živčanog, endokrinog i kardiovaskularnog sustava, jačanje kostiju i zubi. Na stanje magnezija u ljudskom tijelu je potrebno stalno paziti jer je unos putem hrane dosta manji od dnevne potrebe organizma za ovim vrijednim mineralom.

Prirodni izvori magnezija kriju se u soli i algama

Vjerojatno najbolji izvor magnezija u hrani, kao i ostalih minerala je neprerađena morska sol. Nakon natrija i klorida, zbog svoje lake topljivosti, magnezij je treći po redu najzastupljeniji mineral u morskoj vodi.

Stoga i većina morskih plodova kao što su alge, i ostatak morskog bilja sadrži velike količine ovog minerala.

kuhanje pribor sol kuhinja

Prirodni izvor magnezija nalaze se i cjelovitim žitaricama

Bogatiji izvor magnezija prvenstveno predstavljaju cjelovite žitarice, proso, heljda i integralna riža te pripravci kao što su bulgur ili zobene mekinje.

Orašasti plodovi bogati izvor magnezija

Orašasti plodovi su bogati zdravim masnoćama, a po količini magnezija posebice se ističu brazilski orah, lješnjaci te kikiriki.

Mahunarke su također sjajan izvor prirodnog magnezija

Mahunarke su bitan dio zdrave prehrane a najviše magnezija sadrži soja, grah, slanutak, te leća koji su bitan dio zdrave prehrane i bogati izvori magnezija.

Određeno zeleno povrće također je bogato mineralom magnezijem

Osim poznate nutritivne vrijednosti zeleno povrće poput kelja, špinata i brokule sadrže veće količine magnezija.

Koje još namirnice sadrže magnezij

Banana, avokado, suho voće te tamna čokolada dobri su izvori magnezija.

Neke samonikle biljke kao što su kopriva i mišjakinja obiluju velikim količinama magnezija.

prirodni izvori magnezija koji magnezij

Zablude vezane uz magnezij

Za pravilnu apsorpciju magnezija i opće zdravlje nije dovoljno poznavati namirnice i koliko one obiluju ovim mineralom.
Po pitanju snage kostiju ili zubi, te za ispravno funkcioniranje pojedinih tjelesnih sustava, kalcij je bio mineral kojemu bi se pridodavala izuzetna važnost.

U novije vrijeme se došlo se do zaključka kako se kalcij bez sudjelovanja magnezija, zapravo samo taloži na nepotrebnim mjestima, te tako čini dodatnu štetu za ljudski organizam.

Manjak magnezija u stanici rezultira nakupljanjem prekomjerne količine kalcija. Rezultat takve reakcije je stanična disfunkcija, kalcifikacija, pa i stanična smrt što na duge staze narušava zdravlje pojedinca.

Manjak magnezija i posljedice njegovog nedostatka u organizmu

Osobe koje imaju manjak magnezija u organizmu, obično imaju simptome poput slabe cirkulacije krvi, grčeva, trzanje mišića, aritmije srčanog mišića, tenzijske glavobolje, povišen krvni tlak, tvrdu stolicu, jake predmenstrualne grčeve u fizičkom dijelu, a kod psihičkog stanja to je tjeskoba, slabost, depresija, gubitak apetita i nesanica.

Ljudsko tijelo pri nedostatku magnezija može imati određene smetnje i u mekom tkivu kojeg čine mozak i živčani sustav.

koji je najbolji magnezij kako izabrati magnezij

Pozitivni učinci magnezija

Svojstvo magnezija je opuštanje, a učinci su ublažavanje grčeva te blagi laksativni učinak. Magnezij je bitan i za zdravlje živčanog sustava te će optimalna količina magnezija učiniti tijelo opuštenije, zdravije, fleksibilnije i otpornije na svakodnevni stres.

Najbolji magnezij na policama dućana zdrave prehrane i ljekarna

U posljednje vrijeme u dućanima zdrave hrane i biljnim ljekarnama, možemo pronaći magnezijev klorid, spoj dobiven jednostavnim isparavanjem morske vode. Budući da se magnezij dobiven iz hrane, pri dolasku u želudac pretvara u magnezijev klorid, ovaj način se smatra jednim od efikasnijih nadomjestaka magnezija u tijelu.

Magnezij u detoksikaciji organizma

Kako bi se zaštitilo od raznih otrova, ljudsko tijelo proizvodi glutation, antioksidant koji je zaslužan za odstranjivanje teških metala kao što su živa, olovo i arsen iz organizma.

Kako bi njegova sinteza potpuno uspjela potreban mu je, pogađate, magnezij. Niske razine magnezija doprinose i taloženju teških metala u mozgu, pri čemu nastaje plodno tlo za nastajanje Parkinsonove i Alzheimerove bolesti. Iako se u mnogim slučajevima terapija magnezijem pokazala dosta učinkovitom, možda ona neće odgovarati svim tipovima bolesti.

Prosječna osoba koja ima manjak energije, previše je izložena svakodnevnom stresu, te ima klasične simptome manjka magnezija vjerojatno će imati koristi od konzumacije magnezija.
Međutim bolujete li od neke bolesti, prije svega bi svakako potražiti stručnu pomoć liječnika.

IZDVOJENO:
Namirnice koje možemo pronaći na policama dućana, zbog suvremenog načina uzgoja, zatim skladištenja i zamrzavanja, većinom izgube na mineralnoj vrijednosti. Najčešći oblik prehrane koja dolazi na naš stol je kuhani, pri čemu namirnice gube oko 40 – 70 posto magnezija. Tako da na kraju iz svakodnevne prehrane naše tijelo zapravo apsorbira oko jednu trećinu ovog vrijednog minerala.

Zanimljivosti

> Magnezij je osmi je najzastupljeniji metal u Zemljinoj kori, a spada u zemno alkalijske metale.
> Mineral magnezij posebice sprječava nakupljanje kalcija u krvnim žilama.
> Uloga magnezija bitna je i u biljnom svijetu jer se ion magnezija nalazi u samom središtu molekule klorofila.
Facebook Like Button