Zašto su mahunarke poput graha, slanutka, leće bitan dio zdrave prehrane

U vremenu kada zdrava prehrana i kvalitetne namirnice predstavljaju cilj kojem svi težimo, mahunarke poput graha, leće, graška, mahuna ili slanutka, postaju sve cjenjenije namirnice na našem tanjuru.
Također, prehrambena vrijednost i ekološki značaj mahunarki od sve su većeg značenja u održivoj proizvodnji koja je važan čimbenik u zaštiti planeta.

Zašto su mahunarke važne u prehrani

Važno je mahunarke uvrstiti u prehranu zbog njihovog nutritivnog bogatstva.
Stoljećima su mahunarke bile ključan sastojak prehrane, a njihov uzgoj započeo je prije više od sedam tisuća godina.

Upravo se leću smatra prvom namirnicom koju su ljudi počeli uzgajati, a poznato je kako je bila važan element prehrane na Bliskom istoku, ali i starih Grka i Rimljana.

Danas se nalaze u brojnim nacionalnim jelim, no njihov značaj vrlo često zaboravljamo.
U cilju cjelovitog pristupa zdravlju, kvalitetnijim prehrambenim navikama i brizi za okoliš, mahunarke, kao tradicionalna i zdrava namirnica, trebala bi se što češće naći u svakodnevnoj prehrani.

OVDJE saznajte još 7 dobrih razloga za više mahunarki na tanjuru uz nekoliko sjajnih recepata za slanutak i grah

slanutak mahunarke

Riznica nutrijenata

Posebna skupina mahunarki koje pripadaju skupini leguminoza čine suhi grašak, slanutak,leća i grah, a izrazito su važne za općenitu potrošačku košaricu.

Vitalan su izvor biljnih bjelančevina i esencijalnih aminokiselina za ljude na različitim dijelovima planeta. Osim toga, mahunarke se mogu sigurno čuvati nekoliko mjeseci bez gubitka nutritivnih vrijednosti.

I Zemlja ih voli

Utjecaj mahunarki na prirodu doista je nevjerojatan.
Osim što predstavljaju zdravu i nutrijentima vrijednu namirnicu, mahunarke su i ključna namirnica našeg planeta.

Privlačeći dušik iz zraka ova posebna skupina mahunarki zapravo vraća nutritivne tvari u zemlju i tako obogaćuju tlo, a zahvaljujući tom svojstvu ne zahtijevaju intenzivnu gnojidbu.

Mahunarke su izvor bjelančevina s niskim ekološkim otiskom: zahtijevaju višestruko manje vode nego li uzgoj životinja te također emitiraju i do 20 puta manje CO2.

Nahranimo svijet

Potražnja za hranom na našem planetu će se do 2050. povećati za 50%.
Mahunarke, s niskim emisijama CO2 te dobrim utjecajem na vodu i tlo, održiva su hrana koja u budućnosti može prehraniti svijet.

Zdravlje i prehrana neraskidivo su povezani, a prehrambene navike i konzumacija kvalitetnih namirnica uvelike smanjuju rizik od bolesti.

Važnost mahunarki u svakodnevnoj prehrani ističe Svjetska zdravstvena organizacija.
Tako bi se 80% slučajeva bolesti srca, moždanih udara i dijabetesa tipa 2 te jedna trećina karcinoma mogla prevenirati eliminacijom rizičnih faktora i poticanjem zdravijih prehrambenih navika, čija su važna komponenta upravo mahunarke.

Mahunarke kao superhrana

Od slanutka i mungo graha do raznobojnih vrsta leće i crnog graha, mahunarke je moguće pripremati na stotine ukusnih načina.

Obiluju bjelančevinama, proteinima i vrijednim nutrijentima te su iznimno zasitne. Odlična su zamjena za meso i dobar izbor kod uravnotežene prehrane, ali i redukcijskih dijeta s obzirom na to da su siromašne masnoćama, no bogate prehrambenim vlaknima koja podržavaju dobru probavu i peristaltiku crijeva.

NEKOLIKO RECEPATA S LEĆOM, GRAHOM I
Crvena juha od bundeve, leće i zlatnog lana
Savršena zimska variva: recepti za leću i grah
Salata od zelenih mahuna, tikvica i quinoe
Savršeni slanutak i super recepti za pripremu u vašoj kuhinji
Falafel kuglice od slanutka koje osvajaju

Facebook Like Button