Jesenska poslastica za koju mnogi od vas možda nisu ni čuli zove se pretepeni grah. U narodnom okruženju može se čuti i naziv „grah s mlijekom“, a tipični je specijalitet međimurskog kraja.
Naziv ovog jela potječe od riječi pretepa ili pritepa, a to smjesa od brašna i smjese vrhnja (ili mlijeka) koja se dodaje prilikom pripremanja jela odnosnu u fazi kada je grah kuhan. Kada sam prvi puta čula za ovo jelo i namirnice koje ide u njega za pripremanje, sama kombinacija djelovala mi je nespojivo.
Inače ova hrana je prije bilo težačko jelo i davala se radnicima koji su radili na poljima kako bi imali dosta energije za rad, a s druge strane bi se uspjeli malo i zasladiti.
U narednom tekstu saznajte malo više informacija o nutritivnim vrijednostima graha, saznajte recept za ovo specifično i posebno jelo te kako ga pripremiti kod kuće.
Malo više informacija o grahu
Grah pripada porodici mahunarki uz grašak i mahune te je široko rasprostranjena prehrambena namirnica u cijelom svijetu. Visoke je hranjive vrijednosti i jedna od najzahvalnijih namirnica koja se jako dobro da pripremiti s ostalom hranom. Ljudi su jeli grah od davnina, a donesen je iz Amerike u Europu u 16.om stoljeću.
Grah je mahunarka koja je bogata folnom kiselinom, vitaminom K, a odličan je izvor željeza, kalcija, magnezija, fosfora i bakra te proteina. Upravo zbog toga stručnjaci savjetuju da se u prehrani kombiniraju sa žitaricama budući da se međusobno odlično nadopunjuju zbog sastava aminokiselina.
Konzumacija graha djeluje pozitivno na ljudski organizam iako kod nekih ljudi uzrokuje nadimanje i vjetrove.
Kako pripremiti pretepeni grah? Mlijeko ili vrhnje
Ako se odlučite na pripremanje ove slastice bit će vam potrebne sljedeće namirnice: grah, mlijeko, brašno, sol, crvena paprika, voda, luk i ocat.
Znači prvo ćete skuhati grah i nakon što grah bude skuhan odvojiti ga sa skuhanom vodom u posebnu posudu gdje ćete dodati mlijeko prema želji (ili vrhnje) i naravno ovisno koliku količinu graha pripremate.
Kasnije ćete dodati brašno i začina prema želji (soli, crvene paprike i ostalo), a prema gustoći graha osjetit ćete je li ga treba tako ostaviti ili razrijediti.
Ova međimurska poslastica obično se servira uz suhi kruh i luk, a neki ljudi stavljaju i luk. Umjesto mlijeka možete staviti i vrhnje, ovisno što vam se sviđa.
Što se tiče okusa grah je kiselkastog okusa, ali alkalna baza mlijeka ili vrhnja sve nekako razblažuje. Djeca Zagorja i
Međimurja svakodnevno uživaju u blagodatima ove tradicionalne delicije.
Preporuka da svakako barem jednom isprobate!
Autor: mr. nutricionizma Marina Jakšić