Savršena zimska variva: recepti za leću i grah

U zimska variva ubrajamo grah, leću, kiselo zelje ili kupus, kiselu repu i poriluk, ali se u zimi mogu uživati i neka ljetna variva, a to su špinat, kelj, krumpir, mrkva i korabica. Mrkvu i korabicu treba zimi najprije kuhati dotle dok ne postane mekana, a onda tek treba staviti zafrig.

Ako ste u vrijeme ljeta konzervirali grašak i mahune, onda u zimi možete unijeti još veću promjenu u ishrani nego ljeti. Konzervirani grašak i mahune možemo i nabaviti kao proizvod prehrambene industrije.

Priređujemo li variva od sočivica, treba ih najprije odabrati, onda oprati i močiti na nabubre. Sočivice treba potopiti u hladnu vodu, koja se ne smije soliti.

Ako je grah stariji, može se dodati malo sode bikarbone. Kad voda zavri, odlije se voda, a sočivice se pristave u drugu toplu vodu i kuhaju.

Blanšira se samo poriluk i slatka repa i kuha u neslanoj vodi. Kiselu repu i kiselo zelje treba oprati ako je prekiselo.

I kod zimskih variva uzima se za zafrig po obroku 1dkg masti, a za četvrtinu manje brašna. Sva variva začinjaju se lukom, samo se u variva od sočivica može staviti i malo češnjaka. Od mirodija dodaje se osim papra i crvena paprika. Soliti treba kad je varivo kuhano ako ne dodajemo neki gotovi usklađeni kupovni začin.

Kod povećavanja količine treba znati da grah i ječmena kaša jako nakuhaju

Za varivo od graha računa se po obroku 12 do 15 dkg, a ako se kuha ričet, onda se računa po obroku 8 do 10 dkg, jer se grahu dodaje ječmena kaša koja se uzima 5 do 7 dkg po obroku.

Kuha li se varivo samo od ječmene kaše, računa se 8 do 10 dkg po obroku.

Kiselog zelja i repe uzima se 25 dkg po obroku, a poriluka 25 dkg po obroku, jer se u poriluk stavlja krumpir i to 10 do 12 dkg po obroku.

Kada se slatka repa također miješa s krumpirom, to se od repe i krumpira uzima po 12 do 15 dkg za obrok.

zimska-variva-1

Ako se u kiselom zelju kuha masno suho meso, onda se doda samo fino kosani luk i crvena paprika te kuha dok bude mekano, a ne dodaje se zafrig.

U kiseloj repi može se kuhati svježa svinjetina, ali joj se onda doda rijetki zafrig. Svako zimsko varivo može se jesti ako ostane, samo se mora zaliti hladnom vodom i prokuhati. Kiselo zelje je dapače bolje što se više prekuhava, pa ga se može skuhati i za više obroka ako to želimo.

Recept za leću

Sastav za recept:
¼ leće
4 dkg masti
3 dkg brašna
2 dkg luka
Sol, papar, ocat
5 dkg suhih šljiva

Priprema recepta:
Leća se probere i stavi kuhati u hladnu vodu. Kada je mekana stavi se na zafrig od masti i brašna na kojem se ispržio fino kosani luk. Pusti se kuhati, soli se i papri, a prije serviranja doda se malo octa. S lećom se mogu kuhati suhe šljive pa varivo dobije pikantan okus.

Recept za grah

Sastav za recept:
½ graha
4 dkg masti
3 dkg brašna
2 dkg luka
Sol, papar, ocat, zeleni peršin

Priprema:
Grah se probere i moči u hladnoj vodi. Drugi dan pristavi se kuhati, pa kad voda zavri, odlije se i stavi u drugu toplu vodu. Grah se mora dugo kuhati da postane mekan. Poslije se napravi zafrig, na njemu se isprži fino kosani luk, zalije hladnom vodom, a onda vodom u kojoj se kuhao grah. Soli se, doda malo papra i dalje kuha. Prije serviranja stavi se octa i zelenog peršina.

Facebook Like Button