Zašto trebamo obožavati kupus

Kad nam dođu hladniji dani, svi nekako više posežemo za malo težom hranom.

Bilo da se radi o varivu, gulašu ili umacima, u jesen i po zimi nekako nam više odgovara hrana koja ima veću energetsku vrijednost.

Najbolje je u svakom slučaju slušati svoje tijelo i njegove potrebe jer ćemo upravo tako unijeti baš ono što našem organizmu u tom trenutku treba.
U vrijeme naših starih, pradjedova, prabaka i njihovih roditelja nije bilo supermarketa i trgovačkih lanaca, nije se jelo voće i povrće iz raznih dijelova svijeta, već se jelo ono čega je bilo na vrtu.

U kontinentalnom dijelu Hrvatske, posebice u sjeverozapadnoj Hrvatskoj na meniju su se tako mogla pronaći razna jela s kupusom, grah u raznim varijantama, ali i neizostavna repa.

Po kupusu je posebno poznat kraj u okolici Varaždina, posebice Vidovec u kojem se svake godine održava poznata Zeljarijada koja je dobila ime po kupusu, odnosno kako ga ovdje nazivaju – zelju.

To je manifestacija kojoj je cilj popularizirati ovu namirnicu po kojoj je manifestacija dobila ime, ali i očuvati stare običaje, vrijednosti i kulturu. Uz pregršt zabave, pjesme i plesa u Vidovcu se svake godine priprema i mega sarma, koja kad se podijeli na porcije nestane u svega nekoliko minuta.

Koliko god velika bila, nikad nije dovoljno velika da se ne bi mogla pojesti. Osim sarme, na Zeljarijadi spravljaju i razna druga jela i poznate kotliće s kiselim zeljem.

kupus-1

Ovo je povrće izrazito bogato vitaminom C, ali i magnezijem, željezom i ostalim tvarima. Postoji crveni kupus i bijeli kupus, kojeg negdje nazivaju i zeleni kupus.

Može se jesti sirov i to na salatu, ali i u kuhanom obliku na razne načine. Samo neka od poznatijih jela s kupusom su kupus u crvenom umaku s pireom, musaka, varivo od kupusa ili kombinacija mrkve i kupusa u woku.

Kupus je i povrće izvrsno za kiseljenje pa je ujedno i jedna od glavnih namirnica pri spravljanju zimnice. Ima onaj jedan svoj prepoznatljiv i intenzivan miris, ali je svakako iznimno bogat vitaminom C.

Kiseli je kupus jedan od glavnih sastojaka poznate sarme, kojoj se osim kupusa doda malo mljevenog mesa i riže, ili pak sekeli gulaša koji se radi sa svinjetinom i kiselim vrhnjem. Ovo je samo malen dio recepata koji sadrže ovu vrijednu namirnicu.

kupus

Kada govorimo o zimskoj hrani, nikako ne smijemo zaboraviti varivo s grahom, a posebice kombinaciju grah variva s kiselim zeljem.

Ovaj potpun obrok zasitit će i najgladnija usta, a uz njega izvrsno odgovara i par kobasica ili malo bunceka. Ako ste kojim slučajem vegetarijanac, tada izbacite ovu mesnu kombinaciju i nema straha od gladi.

Kiseli je kupus dobar i kao prilog pa ga možete samo malo prodinstati na luku, dodati par začina poput soli, papra i lovora i imate savršen prilog za cijelu obitelj, a osim što ćete ih zasititi, zaštitit ćete ih i od raznih bolesti koje haraju oko nas, posebice zimi.

Autor: Vedrana Duić Loparić

Facebook Like Button