Marokanska salata s patlidžanom i slanutkom

Savršeno je vrijeme za pripremu jela od patlidžana! Blogerica katarina Štimac opet je pripremila savršenu večeru za cijelu obitelj. Podijelila je s nama sjajan recept!

Jučer smo imali goste i bili smo vani cijeli dan tako da sam imala samo sat vremena za pripremu večere i predjela za četvero pa sam odlučila napraviti izrazito jednostavnu ali jako ukusnu salatu. Obično ovu marokansku salatu s patlidžanom i slanutkom radim s kus kusom i to je za mene cijeli obrok ali jučer sam je radila s još jednom salatom, njokima i argentinskim odreskom.

maxresdefault

Sastojci za recept:
4 mala crvena luka
2 srednja patlidžana
150 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
800 g slanutka iz konzerve
malo rukole

Sastojci za umak:
400 ml prirodnog ili grčkog jogurta
1 žličica dimljene paprike
4 žličice nasjeckanih svježih listova metvice

Priprema recepta:
Zagrijte pećnicu na 200°C. Operite i osušite patlidžan i oljuštite luk. Izrežite patlidžan na komadiće a luk na kriške te ih stavite u zdjelu i začinite s maslinovim uljem, solju i paprom. Rasporedite patlidžan i luk na pladanj za pečenje i pecite u pećnici 20 minuta ili dok povrće ne omekša i lagano porumeni, luk će izgledati neznatno karameliziran.

roasted-eggplant-01

Dok se patlidžan i luk peku u pećnici, ocijedite i isperite slanutak. Osušite ga i raspodijelite na dugu ali plitki tanjur za posluživanje te začinite sa soli i paprom. Napravite preljev od jogurta, paprike i nasjeckane metvice. Obično koristim mikser jer ne mogu dovoljno sitno nasjeckati metvicu.

Poslužite topli patlidžan i luk preko slanutka i sa žlicom prelijte umakom od jogurta. Ukusna salata je spremna! :)

Vjerujte mi obožavati ćete ovu salatu iako možda niste ljubitelj patlidžana. Stvarno je jednostavna i zdrava.

Javite mi kako vam se sviđa nakon što ga isprobate!

 

Katarina Štimac, fashion blog – LaKatwalk

Naslovna fotograija: Sriram Bala