Salata s kozjim sirom, rikolom, smokvama i pršutom

Današnji recept za salatu je inspiriran mojom omiljenom salatom od kozjeg sira.

Nakon skoro šest mjeseci moj dečko i ja smo otišli na ručak u Carpe Diem Barcelona, jedan od naših omiljenih restorana s prijateljima i njihovo dvoje divne djece. Ljubazno osoblje već zna što ćemo naručiti pošto skoro uvijek naručujemo isto.

U ponudi je azijska i arapska kuhinja pa uvijek naručujemo mješavinu arapskih tapasa, peciva i sushi za predjelo. Moj dečko jede Kobe odrezak a ja uvijek uzimam salatu s kozjim sirom i rikulom. Nikada ne propuštam naručiti nevjerovani mojito od jagode.

Današnji recept za salatu je inspiriran mojom omiljenom salatom od kozjeg sira. Ovu salatu sam puno puta radila i isprobavala sam različite sastojke tako da ću ponuditi preljev koji izvrsno ide uz ovu salatu.

Trenutno je sezona svježih smokvi tako da ih morate uključiti u svoju ljetnu prehranu i kako bi u svoju salatu unijeli malo zabave i ukusa.

Ovaj recept je dovoljan za dvoje ljudi. Ako niste upoznati s okusom pršuta i svježih sastojaka prvo isprobajte taj dio da vidite kako će vam se sviđati takva slatko slana kombinacija.

Sastojci za recept:
6-8 velikih svježih smokvi
1/2 kg očišćene rikule (možete odabrati i drugu vrsta salate)
10 zelenih očišćenih šparoga
200 g tanko narezanog pršuta
1 kavena šalica oraha
1 šaka mljevenog lješnjaka
1 jaje
mrvice kruha
1 svježi kozji sir
maslinovo ulje
vinaigrette
sol i papar

Dodatni sastojci za topping:
1 jabuka ili kruška tanko narezana na ploške
4-5 narezanih jagoda
1 šaka narezanog crnog grožđa
1 šaka brusnica
1 mali crveni luk narezan na tanke krugove

Priprema recepta:
Očistite, operite i izrežite sve povrće. Šparoge kuhajte na pari oko 10 minuta i ostavite sa strane da se ohlade. Izrežite na manje komadiće, dovoljne za zalogaj. Pomiješajte salatu, orahe, šparoge, smokve i pršut u velikoj zdjeli. Pomiješajte vinaigrette u malenu zdjelu sa solju dok se ne rastopi, polako dodajte maslinovo ulje i mljeveni papar. Prelijte preko salata i dobro promiješajte.
Istucite jaje. Pomiješajte krušne mrvice i mljeveni lješnjak u posebnoj posudi. Izrežite kozji sir na četiri velike ploške širine 1 centimetra. Ugrijte neljepljivu tavu s malo maslinovog ulja. Umočite svaki komad sira, prvo u jaje a zatim u mješavinu krušnih mrvica i lješnjaka i popržite na srednjoj vatri s obije strane dok ne dobije zlatnu boju ili dok se sir ne počne lagano topiti.
Servirajte salatu na tanjure i a preko nje stavite dvije šnite prženog kozjeg sira.

Kladim se da će vam se ova salata jako svidjeti i da ćete ju često pripremati.
Javite mi kako vam se sviđa nakon što ju probate!

 

Katarina Štimac, fashion blog – LaKatwalk