Smokva rajsko voće Mediterana koje nas hrani i liječi

Smokva se još naziva i rajsko voće, u kojem su uživali i stari Sumerani, upravo radi svojih čudesnih sastojaka.

“Smokve obnavljaju. Osnažuju mlade, a starima održavaju zdravlje i brišu bore da izgledaju mlađe.”
Plinije Stariji

Vladaricu Mediterana svi obožavaju. To je voće u kojem možete uživati bez obzira da li je svježe ili sušeno.

Svoje korijene vuče već iz Babilonskih zapisa, a postoje i dokazi da su Sumerani 2900 g.pr.Kr. koristili upravo smokve u ljekovite svrhe. Ovaj veliki listopadni grm dolazi iz jugoistočne Azije, točnije iz istočne Turske i sjeverne Indije.

Ovo vrlo izdašno voće bilo je popularno u vrtovima Kleopatre. Koristila je smokvu u kozmetičke svrhe, i to tako da je radila pekmez kojim bi prekrivala svoje lice i kožu. Na taj način, koža joj je stalno bila mekana, osvježena i čista. Postoji i legenda da su je atletičari na Olimpijadi dijelili kao medalje.

Smokva može narasti od 2 do 10 metara u visinu

Okrugle, meko dlakave lisne peteljke smokava nose velike, kožnate, srcolike, odozdo mekano dlakave listove, duboko urezane u 4-5 režnja, tupo nazubljenih.

Jednodomni, mali cvjetovi zatvoreni su u mesnati, zajednički cvat, sličan kruški, u kome ima i prašničkih i tučkovih cvjetova. Taj cvat kasnije izraste u sočnu, mekanu smokvu, u čijem su mesu bezbrojna zrnca. Iz otrgnutog ploda izlazi bijeli, mliječni sok na peteljci, Plodnica je bijela ili crnkasta.

Gdje se mogu pronaći?

Uzgajaju se u svim priobalnim područjima Sredozemlja i jadranskog Primorja, Dalmacije, Hercegovine, Crne Gore i Makedonije. Raste i sa zemljom najsiromašnijem kamenjaru.
Životni vijek stabla kreće se od 50 do 70 godina.

Što smokva sadrži?

Uz ostale hranjive i ljekovite tvari, koje se nalaze u svakom voću, smokva sadrži oko 70% ugljikohidrata, oko 5% pektina, organskih kiselina, oko 50% invertnog šećera, nešto masti i bjelančevina, smole odnosno voska i uobičajenih minerala.

Zbog hranjivosti i ljekovitosti važna je za prehranu siromašnijih krajeva, za liječenje i za trgovinu, jer se suha smatra poslasticom.

smokva-21

Energetska i nutritivna vrijednost

100 g svježih smokava:
> 74 kcal / 310 kJ
> 19,2% ugljikohidrata

Mineralna svojstva smokve:
> kalij (232 mg)
> kalcij (32 mg)
> magnezij (17 mg)

Vitaminska svojstva smokve:
> vitamin B kompleks
> vitamin E i K

Kada se bere?

Smokva dozrijeva tijekom ljeta, u mjesecima od sredine srpnja i kolovoza. Jede se sviježa i osušena. Smokve s bijelim slojem, u kojemu se nalaze gljivice, što uzrokuju glavobolju i bolove u želucu, treba prije jela temeljito oprati u vrućoj vodi, isprati i posušiti, pa tek tada jesti.
Taj bijeli sloj nije kristalizirani šećer, ni brašno, kako vam obično u trgovinama i govore.

smokva_2

Narodna medicina i pripravci od smokve

Smokva je prirodno sredstvo za čišćenje i odstranjenje sluzi, jača želudac, sastavni je dio čajeva, a pržena može zamjeniti kavu, ugodna mirisa i okusa.

Grci smokve stavljaju kao oblog na mjesto ujeda škorpiona i bijesnog psa, a smekšane u vrućem mlijeku ili vodi, kako bi se ublažile otekline.
Kao oblog stavljaju se i na otekline po tijelu, čak i u slučaju raka. Suha smokva kuhana kao čaj pomaže kod moždane kapi, a također i kod upale grla i pluća.

Za reguliranje probave

Za čišćenje odnosno reguliranje probave uzimaju se dobro oprane suhe smokve i suhe šljive, močene u mlakoj vodi 24 sat, da bi se sutradan ujutro, umjesto zajutarka, pojele zajedno s vodom u kojoj su močene. U težim slučajevima to se čini nekoliko dana uzastopce.
Ponekad se, prigodom močenja, dodaju i 2-3 lista sene (Folia senae). Suhe smokve moraju biti mekane, ljepljive i prozirne.

Čaj za dišne puteve

Kao čaj često se uzima i mješavina od jednakih dijelova smokve, ječmene kaše i grožđica, što se također pije na šalice po želji i potrebi.

Protiv dugotrajnih bolesti dišnih puteva i promuklosti s kašljem uzmu se 3 velike, lijepe smokve, 3 datulje, 1,5 g slatkog korijena, puna šaka čisto oprane i posušene ječmene kaše, koja se grubo samelje ili stuče, te prokuha u zemljanom loncu, poklopljenom zemljanim poklopcem ili porculanskim tanjurićem, s 2 l vode na polovicu; nakon toga se ohladi, pa se pije tijekom dana po želji.

Napitak protiv kašlja

Vrlo je dobar napitak od smokve protiv kašlja, koji će proći za 2-3 dana ma kako bio jako, ako se 1 šaka smljevenih suhih smokva, 1 šaka samljevenih rogača te 1 šaka istučenog žutog šećera i malo kore od cimeta stavi kuhati u zemljanom loncu s 1,5 l crnog vina, pazeći da ne zagori, uz češće miješanje, a kad se ohladi, procijedi se i pije 3 puta po 1 čaša na dan.

Facebook Like Button