Danas sam odlučila podijeliti s vama moj omiljeni recept, rižu na mlijeku ili kako ga neki zovu sutlijaš, ali ovaj puta s dodatkom omiljene kave.
U Hrvatskoj i susjednim zemljama ovaj ukusan obrok i jelo zovemo vrlo jednostavno riža na mlijeku, a u Turskoj se od riže spravlja na malo drukčiji način nego u Americi, a zove se sutlijaš. Ovaj puta donosim recept malo obogaćen s dodatkom kave.
Uvijek iskoristim priliku i umiješam moje omiljene okuse u rižu s mlijekom pa evo načina na koji ga ja spremam.
Sastojci za recept za rižu s mlijekom:
600 ml mlijeka
70 g bijelog ili smeđeg šećera
2 čajne žličice vanilin šećera
120 g riže okruglog zrna
1 puna čajna žlica instant kave
1 čajna žlica cimeta u prahu
1 čajna žličica ribane limunove kore
Sastojci za posipanje pudinga (po želji):
5 čajnih žlica nasjeckanog kokosa
svježe lišće metvice
malo blanširanih badema
1/2 narezane banane
malo suhih smokava
džem od jagoda
bobičasto voće po želji
sjemenke suncokreta
Priprema za recept:
Kuhajte mlijeko pomiješano s šećerom i vanili šećerom, ne ostavljajte bez nadzora da ne iskipi. Dodajte rižu i kuhajte 20 – 25 minuta na laganoj vatri. Dvije do tri minute prije kraja kuhanja dodajte cimet, kavu i koricu limuna te dobro pomiješajte. maknite s vatre i ostavite 10 minuta da se ohladi prije serviranja. Po vrhu posipajte s sastojkom po želji a ja najviše volim posipati puding sa svježim listovima mente. Nekada dodam i kokos ili naribanu crnu čokoladu.
Ako još niste isprobali ovaj recept pozivam vas da ga isprobate je stvarno jednostavan, bez napora u pripremi i ukusan.
Katarina Štimac, fashion blog – LaKatWalk