Pržena govedina s rižom prema Jamesu Oliveru

Tajna uspjeha ovog recepta krije se u tome da sastojke treba jako brzo miješati i to na vrlo jakom plamenu.
Sve sastojke, stoga pripremite unaprijed i neka vam budu pri ruci.

SASTOJCI ZA RECEPT:
Za 2 osobe, oko 25 minuta pripreme

150 g riže dugog zrna
1 režanj češnjaka
komadić od 2,5 cm đumbira
6 glavica mladog luka
nekoliko grančica svježeg korijandera
2 svježa crvena čilija
250 g goveđih leđa ili odreska
ulje od kikirikija
1 puna šaka egzotičnih gljiva, recimo Shiitake
2 velika jaja iz organskog uzgoja
riblji umak
manje slan sojin umak
sezamovo ulje
Po želji: limeta

PRIPREMA RECEPTA:

1. Rižu skuhajte prema uputi na paketiću, ocijedite, raširite po većem tanjuru i ostavite da se posve ohladi. Dok se hladi, očistite češnjak i ogulite đumbir, očistite 4 mlada luka, narežite ih na četvrtine, pa sve stavite u mini-sjeckalicu.
Otrgnite i dodajte većinu listića korijandera i 1 čili. Sve izmiksajte tako da dobijete finu pastu.

2. Govedinu tanko narežite na komadiće veličine zalogaja. U woku ili velikoj tavi na jakom plamenu zagrijte 1 žlicu ulja od kikirikija, ubacite komadiće govedine pa ih neprekidno miješajte minutu ili dok ne poprime smeđu boju.

Mesu dodajte začinsku pastu i gljive. Sastojke pržite 2 minute pa dodajte ohlađenu rižu i sve pržite neprekidno miješajte još 2 minute ili dok riže ne postane posve vruća.
Očistite i tanko narežite preostali mladi luk i čili.

3. Sastojke u tavi pomaknite na jednu stranu, na prazan prostor razbijte jaja i malo ih promiješajte. Kad budu srednje pečena, ali i dalje mekana, pomiješajte ih s rižom i tavu maknite s plamena.
Sve po ukusu začinite ribljim i sojinim umakom, dodajte sezamovo ulje te sve posipajte sačuvanim korijannderom i nasjeckanim mladim lukom. Po želji uz jedo poslužite kriške limete kojom možete pokapati jelo.

ENERGETSKE VRIJEDNOSTI:
Kalorije 681 kcal
Masti 29,9 g
Zasićenih masti 10 g
Bjelančevine 39,2 g
Ugljikohidrati 68,6 g
Šećer 1,9 g
Sol 0,4 g
Vlakana 1,1 g

Recept uz odobrenje: Konzum

Facebook Like Button