Ossobuco na milanski – teleća koljenica iz talijanske kuhinje

Ossobuco je reprezentativno talijansko jelo od ukusne teletine koje najvjerojatnije datira još iz srednjeg vijeka, a karakterizira ga teleće meso, odnosno teleća koljenica, koje dugim kuhanjem postaje izuzetno mekano.
No valja znati da posebnu notu ovom jelu daje moždina iz sredine kosti.

OVDJE saznajte što je grijeh raditi po pravilima talijanske kuhinje

Ono što ovo jelo čini dodatno posebnim je dodatak gremolade, odnosno dobro mljevenog začinskog bilja oput peršina i češnjaka te po želji mirisne korice limuna koja daje dodatan okus teletini.

OVDJE je još nekliko zanimljivih recepata za sve ljubitelje teletine

Kako napraviti savršene pirjane teleće obraze
Teleći medaljoni sa šparogama i curryem

Ossobuco se može raditi i od goveđe koljenice, no vrijeme pripreme je nešto duže nego kada se priprema teleća koljenica. Svog mesara zamolite da vam koljenicu nareže na komade oko 3 cm debljine kako bi brže i lakše odradili ovaj teleći složenac.
Ossobuco na milanski poslužuje se uz rižu ili uz ukusnu palentu, a možete ga servirati i uz grašak.

TELEĆA KOLJENICA OSSOBUCO NA MILANSKI

Recept za tradicionalnu pripremu Ossobuco di vitello

Sastojci za 4 osobe
1 teleća koljenica sa šupljom kosti narezana na promjer od 3 cm
100 g luk narezan na kockice
50 g poriluk narezan na kockice (zeleni dio)
100 g celer zeleni
100 g mrkve na kockice
1 češanj češnjaka
1 lovorov list
50 g mast
50 g maslac, slani
2 dl bijelo vino Sauvignon
10 g rajčica, sušena
5 g koncentrat rajčice Nostrano – tamno crveni
250 g fileti rajčice Nola, oguljeni (fileti onih duguljastih rajčica)
250 g temeljac od piletine, tamni
povrtna juha (brodo vegetale)
sol, papar

Gremolata – sastojci za izradu

5 g timijan, očišćen od sjemenki i nasjeckan
5 g nariban kora zelenog limuna
5 g crvena kadulja
2 g ružmarin, nasjeckani
5 g vlasca sitno nasjeckan
5 g mažurina sitno nasjeckan
5 g peršina sitno nasjeckan

Priprema Ossobuca

Formirati narezanu teleću koljenicu – Ossobuco, začiniti i staviti da se prži na tavi dok ne dobije smeđu boju.
Pirjati sve povrće izrezano na kockice na masti i malo maslaca (veličine oraha).
Dodati pečeno meso, lovorov list, češanj češnjaka, sjeckane sušene rajčice, koncentrat od rajčice razrijeđen s malo juhe. Poklopiti i kuhati 5 do 6 minuta na laganoj vatri, sipati bijelo vino i dodati filete od rajčice, te koliko treba juhe od povrća i ponovno poklopiti.
Sve zajedno staviti u pećnicu i peći cca 50 minuta. Nakon toga, odvojiti meso od povrća. Povrće ispasirati štapnim mikserom te staviti kuhati na laganoj vatri nekoliko minuta, odstraniti suvišnu mast te začiniti po ukusu.

Priprema Gremolate:

Nasjeckati sve začinske biljke zasebno s hladnom oštricom noža te pomiješati.

Serviranje Ossobuco na milanski:

Servirati ossobuco bez kosti na rižoto od šafrana, zaliti umakom (pasirano kuhano povrće) te posipati gremolatom.

Fotografija: Shutterstock

Facebook Like Button