Nekada jelo za siromahe, a danas kao dio menija fine-dining restorana, palenta ili žganci je prošla dugi put kroz kulinarsku povijest. Nema osobe koja ju nije probala na klasičan način u bakinoj ili maminoj kuhinji pa baš zato podsjeća na djetinjstvo i toplinu doma.
Možda se nekima čini dosadna okusom, ali palenta krije niz mogućnosti kako se s njom može kreativno kulinarski poigrati.
Iznimno je zdrava i preporučuje se na jelovnicima mnogih dijeta kao zdrava zamjena za bijelo brašno u slatkim i slanim jelima, a od nje se mogu ispeći slasne zdrave grickalice, poput čipsa i lažnih krumpirića.
OVDJE vas čekaju dva sjajna recepta sa žgancima ili palentom
Perkelt s pilećim iznutricama i žgancima od heljde
Jetrica s palentom na venecijanski
Palenta ili polenta je jeftina i lako dostupna pa nema razloga da se ne počnete igrati s bezbroj mogućnosti njene pripreme
Za nešto drugačiju i nevjerojatniju pizzu, možete palentu iskoristiti kao podlogu.
Skuhajte ju kao i obično, zatim prebacite na pleh na papir za pečenje, poravnajte površinu i oblikujte krug pa premažite masilnovim uljem. Pecite u pećnici na 200°C oko 20 minuta dok ne dobije hrskavu koricu. Nakon toga ju izvadite, nadijenite željenim sastojcima i vratite na 5 minuta u pećnicu.
Na sličan način možete napraviti i lažne krumpiriće od palente koji se ne prže
Skuhajte palentu, začinite ju željenim začinima, poput ružmarina ili kurkume, i dobro sve izmješajte. Prelijte palentu u manji četvrtasti pleh ili posudu da se sasvim ohladi. Zatim ju narežite na prutiće, poput krumpirića, premažite maslinovim uljem i pecite u pećnici na 220°C dok ne postanu hrskavi. Po želji posolite i poslužit uz neki dip ili umak.
Pecivo u burgeru možete zamijeniti palentom tako da ju kao i u prethodnim receptima skuhate, oblikujete i zapečete u pećnici dok ne bude hrskava. Kombinaciju između lažnog peciva sami birate, a mi preporučujemo pečenu teletinu, tikvice, rajčicu i umak.
Palentu u slatkoj varijanti možete iskoristiti u kolačima
U tortama može biti zamjena za brašno. Pomiješajte ju s maslacem, praškom za pecivo, šećerom i jajima za klasični, ali drugačiji biskvit. Pecite ga na 160°C 45 – 50 minuta. Nadijenite ju željenom kremom, voćem, čokoladom ili grčkim jogurtom za zdraviju verziju.
Čokoladni muffini s palentom također će biti pravi hit, ako vam ne smeta malo brašna u tijestu. Polovinu brašna u klasičnom receptu za muffine zamijenite palentom i dodajte ostale sastojke prema receptu – prašak za pecivo, šećer, kakao, vanilin šećer, malo soli, jaje, ulje, mlijeko te kiselo vrhnje za nešto drugačije i daleko zanimljivije kolačiće.
Ako ste ljubitelj američkih palačinke koje se mogu jesti u slatkoj i slanoj varijanti, dio brašna u receptu zamijenite palentom i pecite kao i obično. Možete ih poslužiti s cimetom, pekmezom, čokoladnim namazom, prelijevom ili sa sirnim namazom i vlascem za slanu varijantu.
Vrlo je jednostavan za napraviti i tortilja čips od palente koji će se neodoljivo slagati uz vaš najdraži dip poput guacamolea ili onog od rajčice. U skuhanu palentu dodajte topljeni sir i maslac pa prebacite smjesu na nauljeni pleh i rasporedite smjesu kako bi bila što tanja pa pričekajte da se ohladi. Isjecite ju na trokutiće pa pecite na 250°C oko 15 minuta do rumene boje.
OVDJE pronađite recept za meksički umak Guacamole
Uistinu nije teško smisliti i vlastiti kombinacije s palentom pa ove savjete iskoristite u nekim vama provjerenim i najdražim slatkim ili slanim receptima, rezultat će svakako biti ukusan i zdraviji.