Perkelt s pilećim iznutricama i žgancima od heljde

Perkelt ili gulaš savršeno je zimsko jelo koje će vas izvrsno ugrijati, a kad mu dodate ukusne žgance od heljde zaokružit ćete pravu zimsku bajku na svojoj trpezi.

U novije vrijeme iznutrica je postala opet jako popularna u prehrani zbog bogatstva nutritivnih vrijednosti, a ne zaostaje niti heljda koja je izdašna kao prilog uz razne vrste jela.

I pileća i pureća iznutrica i heljda nekada su se smatrala jelom težaka i seljaka, ali kako se sve više vraćamo hranjivoj domaćoj hrani popularni perkelt ili gulaš postaje i dio moderne kuhinje i prehrane.

Sastav za perkelt od iznutrica i heljde

Količina namirnica dovoljna je za 4 osobe

50 dkg pilećih želudaca
50 dkg pilećih jetrica
10 dkg luka
3 dl kiselog vrhnja
sol
papar
mljevena crvena paprika

Sastav za heljdine žgance:20 dkg heljdinog brašna
20 dkg pšeničnog brašna
5 dkg maslaca
sol

Izrada perkelta ili finog gulaša

Na ulju popržite luk, dodajte papriku te prethodno prokuhane pileće želučeke (oni su malo tvrđa iznutrica pa ih je bolje termički omekšati). zatim dodajte pileća jetrica i sve zalijte vodo. Pred sam kraj pripreme dodajte kiselo vrhnje i ostatak začina.
Za žgance u kipuću vodu, prethodno posoljenu, stavite maslac. Umiješajte heljdino brašno i pšenično brašno uz stalno miješanje drvenom kuhačom. Na laganoj vatri kuhajte 15 minuta i kad je gotovo servirajte uz perkelt.
Dobar tek!

Facebook Like Button