Sarma je najtraženije zimsko jelo a pred vama je domaći recept

Donosimo vam tradicionalan recept za pravo zimsko okrepljujuće jelo, sarmu koja osvaja svačije nepce.

OVDJE vam donosimo još dva sočna i prava zimska recepta sa kiselim zeljem ili kako ga u nekim našim krajevima zovu kiselim kupusom :)
Sekeli gulaš nezaobilazni recept zimske kuhinje
Kuhani buncek sa restanim krumpirom i kiselim kupusom

Sastojci za sarmu:
1 srednja glavica kiselog kupusa
500 g miješanog junećeg i svinjskog mljevenog mesa
80 g riže
1 srednja glavica luka
1 cijelo jaje
2-3 češnja češnjaka
1-2 žličica ulja
1-2 žličica slatke crvene paprike
sol, papar
200 g mesnate slanine

Priprema:
Luk i češnjak nasjeckajte nasitno. Rižu lagano isperite. Sve ostale sastojke osim slanine dodajte u meso i dobro izmiješajte kako bi se sastojci dobro proželi. Kušajte meso te po potrebi dodajte ulja, soli ili papra. Smjesa bi trebala biti kompaktna odnosno meso bi trebalo zadržati oblik. Ako ste ljubitelj ljute crvene paprike možete i nju dodati u smjesu.

S glavice zelja pažljivo skinite listove, kako ih ne bi poderali. Lagano s nožem prerežite na mjestu gdje se korijen i list spajaju te počnite skidati s vrha lista prema korijenu. U principu listove ne bi trebalo isprati ali ako je zelje prekiselo lagano i brzo isperite listove u hladnoj vodi.

Zadebljanja pri dnu lista odstranite s nožem, kako bi imali ravnomjernu debljinu lista.

Meso zagrabite s rukom i formirajte valjak, otprilike veličine šake, ne predebeo. Meso položite na donji dio lista i zarolajte prema kraju lista. Vrhove lista koji vire ugurajte u valjak od mesa, kako bi sarma bila dobro zatvorena.

Iskoristite sve meso koje imate na raspolaganju.
Ako vam ostane višak mesa napravite malene ćufte, a ako vam ostane višak zelja u glavici razrežite listove na sitne rezance.

U duboki lonac u kojem ćete kuhati sarmu ulijete ulja da pokrije dno lonca. Na dno posude stavite narezano zelje. Na ovom sloju ne morate štedjeti neka dno bude dobro pokriveno. Na to zelje počnite slagati sarme. Sarme nemojte naguravati ili natiskivati jedne uz druge.

Na sarme poslažite slaninu narezanu na deblje šnite.

Ponovite cijeli postupak, sloj narezanog zelja, sloj sarmi, sloj slanine. Ako ste napravili ćufte sada ih poslažite u lonac te završite sa slojem narezanog zelja.

Zalijte vodom, preko zadnjeg sloja zelja. Lagano protresite lonac kako bi sve fino sjelo na svoje mjesto. Također tijekom kuhanja ne miješajte nego samo protresite lonac.

Kuhajte oko sat i pol na laganoj vatri, pritom pazite da uvijek ima dosta vode u loncu.

Pred kraj napravite zapršku od 2 žlice ulja i 2 žlice brašna. Kad zaprška zažuti, dodajte slatku crvenu mljevenu papriku, zalijte hladnom vodom i prelijte po sarmi. Također u lonac možete dodati i paradajza iz tube. Lonac dobro protresite kako bi se smjesa raspodijelila po loncu.

Pustite da prokuha još par minuta i maknite s vatre.

Sarmu, uz naribano zelje i slaninu poslužite uz kuhani ili pire krumpir.

Dobar tek!

Facebook Like Button