Kotlovina s tri vrste mesa – sve tajne sjajne kotlovine

Kotlovina s mesom mnogima je omiljeno jelo domaće nam kuhinje, a kada je pravo vrijeme za nju i kako se priprema savršena kotlovina saznajte iz našeg originalnog tradicionalnog recepta.

Istinski ljubitelji rekli bi da je svako vrijeme za pripremu kotlovine ili peke povoljno, samo je bitno imati dobre namirnice i još boljeg kuhara.

Često se može pronaći na sajmovima, proštenjima za crkvene blagdane i seoskim slavljima, posebice u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. U vikend kućama i goricama kotlovina se često jede za objed, jer objedinjuje boravak u prirodi i kuhanje na otvorenom, što u gradu često nije moguće.

Ovaj vam put donosimo recept za kotlovinu, što vam je sve potrebno, kako ju najbolje pripremiti te koje su tajne dobre kotlovine.

Sastojci za kotlovinu

tri vrste mesa (piletina, teletina, svinjetina)
krumpir
ulje
slatka mljevena paprika
svježa paprika
svježa rajčica
luk
mrkva
sol
papar
vegeta
vino
suhi začini po želji

Priprema kotlovine

Prije same pripreme potrebno je sve potrebne sastojke pripremiti, meso nasoliti, krumpir oguliti, narezati na kockice i staviti kuhati u lonac, svježu papriku narezati na komadiće, nasjeckati luk i mrkvu te pripremiti svježu rajčicu ili pelate.

Za vrijeme početne pripreme pripremite tanjur za peći kotlovinu.
Nakon što je sve pripremljeno u tanjur stavite ulje i ispecite meso na naglo. Nakon pečenja postavljajte ga na rub tanjura te dodajte luk. Nakon što luk poprimi zlatnu boju, u tanjur dodajte svježu papriku, mrkvu i rajčicu i pustite da povrće malo opusti.

Zatim vratite meso u tanjur i pustite da se sve prožme. Po potrebi dodajte začine i vodu, ali nemojte pretjerivati. U svakom slučaju dodajte slatku mljevenu papriku i miješajte.
Na polovici kuhanja dodajte malo bijelog vina radi kiselosti te pustite da alkohol ispari.
Za vrijeme dok se kotlovina krčka, provjerite je li krumpir kuhan. Nije potrebno da bude do kraja kuhan jer će se još krčkati u tanjuru s kotlovinom. Cijelo vrijeme miješajte.

Tajne

> Za dobru kotlovinu potrebno je iskustvo, strpljenje i ljubav. To nije fast food koji je gotov za par minuta. Kotlovina je jelo koje se radi satima, ali zato ima i takav okus. Bitno je vatru održavati konstantnom, nikako prejakom i neprekidno miješati.
> Iskusni znalci znaju da su za kotlovinu potrebne barem tri vrste mesa jer joj to daje puninu i poseban okus. Neki vole staviti i kobasice ili zečetinu, to je sve stvar ukusa i izbora. Poznavatelji gljiva za vrijeme pripreme mogu skoknuti u šumu i pronaći koju lisičku ili neku drugu gljivu koja će oplemeniti njihovo jelo.
> Po želji možete dozvoliti ukućanima da za vrijeme kuhanja umaču kruh i isprobavaju, ali nemojte im puno dati kako se ne bi najeli prije no što kotlovina bude gotova.

Dobar tek!
Autor: Vedrana Duić Loparić

Facebook Like Button