Svinjetina u mlijeku dolazi nam iz talijanske kuhinje

Odlično tradicionalno jelo iz talijanske kuhinje, svinjetina u mlijeku, potpuno će vas oduševiti
Danas je ovaj recept, ili kako ga u svijetu zovu “maiale al latte” jedan od najpoznatijih talijanskih specijaliteta.

Želite isprobati nešto novo, što će donijeti puno različitih okusa u vašu kuhinju, a istovremeno će oduševiti svakog člana obitelji?
Imamo odlično rješenje za vas. Ovaj recept za svinjetinu u mlijeku je ukusno domaće jelo, koje želite da vas čeka nakon dugog, napornog radnog dana..

Iako postoji jako puno verzija spremanja ovog jela, mi smo odlučili s vama podijeliti tradicionalni talijanski recept.

Recept za Svinjetinu u mlijeku

4-5 kg svježe svinjetine s kostima, bez kore i masti
morska ili košer sol
svježe mljeveni crni papar
2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
oko 6 šalica punomasnog mlijeka
4 žlice maslaca, neslanog
5 češnja češnjaka, oguljena i prepolovljena
1 mala šaka svježeg lišća kadulje
korica od 2 limuna, narezane u debelim trakama

Priprema maiale al latte ili svinjetine u mlijeku

Svinjetinu sa svih strana posipajte sa solju i paprom. Uzmite veliki lonac s teškim dnom, koji je dovoljno velik da prekriva svinjetinu svom toplinom.

Dodajte ulje u lonac i pričekajte da se zagrije. Nakon što se ulje zagrije, dodajte svinjetinu i okrećite ju na vatri sve dok ne posmeđi sa svih strana. Nakon što je gotova, prenesite svinjetinu na tanjur te pažljivo odlijte mast koja se nalazi na tavi.

U malom loncu na srednje jakoj vatri, zagrijte toplo mlijeko, ali nemojte dopustiti da prokuha.
Vratite svinjetinu na tavu, na srednje jakoj vatri, dodajte maslac i pričekajte dok se ne rastopi. Kad pjena splasne, dodajte češnjak i kadulju te kuhajte sve dok češnjak ne smekša, ali pazite, ne smije porumenit.

Nakon toga dodajte dovoljno vrućeg mlijeka, kako bi svinjetinu zaronili najmanje na tri četvrtine. Kuhajte sve dok mlijeko ne prokuha. Nakon što prokuha, odmah smanjite toplinu, dodajte koricu limuna te lonac djelomično pokrijte i pirjate na laganoj vatri sat i pol vremena, sve dok unutarnja temperatura svinjetine ne dosegne 155 stupnjeva.

Napomena:

Oduprite se iskušenju da se igrate s mesom tijekom kuhanja. Mlijeko će se zgrušati i formirati smeđe grude, no ne paničarite, to je ono što želite.
Dobar tek!

Autorica: Azra Terzić