Talijanski umak Mostardu di Frutti slatko ljuto zadovoljstvo

Mostardu di Frutti – napravite u svom domu tradicionalni talijanski umak.

Okusima talijanske kuhinje putujemo do sjevera zemlje kako bi vam predstavili Mostardu di Frutti, poznati talijanski umak slatko ljute kombinacije okusa, čiji se prvi recept pojavljuje davne 1604. godine.

Mostarda di Frutti pravi se od ušećerenog voća, sjemenki gorušice s dodatkom bijelog vina i aromatičnih začina, cimeta i muškatnog oraščića.
Prema talijanskoj tradiciji, mostarda se služila kao jesensko – zimski prilog, no u današnje vrijeme gotovu mostardu moguće je pronaći u svim bolje opskrbljenim trgovinama hranom.

Talijani ju kombiniraju uz sve, tjesteninu, povrće, pa čak i plodove mora. Ipak, kao najukusniju kombinaciju istaknut će je uz pečeno meso (ponajprije piletinu, teletinu i divljač) te kao prilog uz desertne sireve.

Priprema ovog svjetski poznatog umaka doista je jednostavna i zahtjeva vrlo malo vremena. Pa, krenimo!

Sastojci:
200 g ušećerenog voća
1 čajna žlica kukuruznog brašna
300 ml bijelog vina
1 velika žlica meda
2 klinčića
1 velika žlica sjemena žute gorušice
½ čajne žlice naribanog svježeg đumbira
½ čajne žlice muškatnog oraščića
2 štapića cimeta
1 velika žlica limunovog soka

Priprema:
Ušećereno voće izrežite na podjednake komade. Kukuruzno brašno s jednom malom žličicom vode izmiješajte u glatku smjesu.

U posudu s vinom, medom, klinčićem, đumbirom, muškatnim oraščićem i cimetom dodajte 200 ml vode. Pustite da uzavre, dodajte smjesu kukuruza i vode te pirjajte pet minuta dok se smjesa ne zgusne. Na kraju dodajte ušećereno voće i limunov sok, te na laganoj vatri kuhajte (15-20 minuta) dok voće ne omekša.

Prije toga pripremite čiste i zagrijane staklenke i kada je mostarda zgotovljena, žlicom ih napunite. Okrenite staklenke nekoliko puta naopako (kako bi se voće pravilno rasporedilo) i pustite da se ohlade.

Ne zaboravite na naljepnicu napisati datum priprave, iako pravilno pripremljena mostarda može stajati čak do godinu dana. Preporučuje se mostardu ostaviti na hladnom i suhom mjestu tjedan dana prije posluživanja.

Dobar tek!

Autor: Daniela Marušić Bešić
Fotografija: Shutterstock

Facebook Like Button