Frikadele na briselski način

Današnja kuhinja velikim se dijelom bazira na srednjovjekovnoj, što je vrlo primjetno u uporabi začina, badema, suhog voća, muštarde i octa. Koristi se i svježe začinsko bilje: slatkasta krbuljica, gorkasti estragon, timijan, kadulja, peršin i vlasac. Okusi koji prevladavaju su slatko-kiseli i slatko-slani.

Sastojci za recept
500 g govedine
150 g bijelog luka
100 g maslaca
75 g luka
peršin, sol, papar, prokulica, orašak

Priprema recepta:
Nemasna govedina se sitno isjecka ili samelje. Zatim se pomiješa s namočenim i iscijeđenim bijelim kruhom, maslacem i žličicom kosanog peršina, te posoli i zapapri. Od te se mase načine duguljaste pomalo plosnate frikadele, koje se peku na maslacu. Prokulica, i to sasvim zelena, kuha se u slanoj vodi, ocijedi i isjecka u krupne komade. U plitku tavu stavlja se veći komad maslac i isjeckana prokulica, dobro se propirja, posoli, zapapri i posipa naribanim orašcem. Frikadele se serviraju na prokulici i preliju rastopljenim maslacem.

Dobar tek!