Gužvara ili gibanica sa sirom i špinatom

Ovaj recept za gužvaru, ili gibanicu kako je neki zovu, toliko je jednostavan da će vas sigurno osvojiti, a sir i špinat u kombinaciji daju poseban okus ovom domaćem jelu.

Znamo već odavno da happy food /sretna kuhinja/ nije samo ona koja sastavom svojih namirnica podiže raspoloženje ili serotonin u organizmu, već je to hrana koja nas svojim miomirisima podsjeća na djetinjstvo, bakinu ili maminu kuhinju.
Zato vam danas dajem recept iz moje mladosti i bakine kuhinje.

Gužvara ili gibanica gužvara sa sirom i špinatom

Sastojci za recept
½ kg gotovih kora za savijače
½ kg svježeg kravljeg sira
½ mladih listova špinata ili vrećica smrznutih briketa od špinata
2 dcl kiselog vrhnja
2dcl jogurta
1 dcl gazirane mineralne vode
2 dcl mlijeka
5 jaja
malo maslaca,
ulje, sol i drugih začina po želji.

Priprema gužvare/gibanice
Uzmite okruglu ili pravokutnu tepsiju dubine barem 3-4 cm. Nauljite ju. Špinat blanširajte i sitno sasjeckajte. Ako ste kupili gotovi smrznut dobro ga otopite i iscijedite.

Sve gore navedene sastojke izmiješajte u dubokoj posudi tako da dobijete rijetku smijesu. Jednu koru stavite u tepsiju a još jednu sačuvajte za gore. Zatim uzmite u ruku jednu po jednu koru i umačite u smjesu i slažite u hrpice jednu do druge i kad popunite tepsiju još malo prstima dotjerajte.

Ako vam je ostalo još smjese možete ju slobodno izliti na hrpice. Poklopiti sa drugom korom koju ste pokapali sa rastopljenim maslom i vrhnjom.

Gužvaru možete pripremati i sa gljivama,brokulom,blitvom.Ali i slatku sa jabukama, orasima, makom, čokoladom. Dajte mašti na volju.

Dobar tek želi Vam Vaša Višnja Dobrić Čihoratić

Fotografija: Alpha

Facebook Like Button