Pripremite soparnik uz jednostavn recept bilo u pećnici ili peki

Soparnik su zvali jelo za siromahe u mediteranskom dijelu Hrvatske, no ovo jelo je danas izuzetno popularno, hranjivo i što je dosta važno vrlo lagano se priprema.
Donosimo vam recept za izvrstan soparnik chefa Ivice Bote koje se može pripremiti na dva načina: ispod peke ili u kuhinjskoj pećnici.

Sastojci za recept:

Tijesto za soparnik:
500 ml brašna
100 ml mlijeka
2 žlice jogurta
4 žlica maslinovog ulja
1 žličica sode bikarbone
2 prstohvata soli

Nadjev za soparnik:
blitve prema želji za debljinu između 4 do 5 cm
nasjeckani peršin
glavica luka ili kapule

Priprema recepta:

Treba umijesiti beskvasno tijesto i podjeli ga na 2 jednaka dijela. Svaki dio se razvalja na što tanje u obliku kruga od cca metra u promjeru.

Na jedan se krug ravnomjerno rasprostre mješavina ne baš presitno nasjeckane blitve, kapule i peršina (najviše blitve, a ostalog toliko da se osjeti) do debljine od oko 4-5 cm.
Drugom polovicom razvaljanog tijesta preklopi se navedeno. Rubovi se namatanjem zatvore tako da smjesa bude “zarobljena” među dva koluta tijesta.

soparnik

Originalna priprema u slučaju da posjedujete peku:

Sve se to radi na dasci (“siniji”) istog ili većeg promjera. Sinija se donese do komina gdje je sve vrijeme gorila velika vatra.
Žar i lug se uklone u stranu i jako vrući komin – prostor peke se izmete. Na mjesto gdje je gorila vatra položi se sirovi soparnik. Nakon toga se ravnomjerno zatrpa “živim” lugon.

Pri pečenju se soparnik počne napuhavati te ga je potrebno malo probušiti nožićem da splasne. Peče se tako dugo dok se onih 4 do 5 cm tijesta s nadjevom ne svede na ciglih 5 do 6 mm tijesta. Tu su uračunate obje kore i sadržaj blitve, luka i peršina.

Zatim se uzme metla, pomete se lug sa soparnika.Soparnik se digne s mjesta pečenja i stavi na stol. Tu se još očisti krpom, malo sa rukama natopljenim u vodi i premaže s malo maslinova ulja i luka da malo omekša.

Pečenje u pećnici:

Pripremljeno tijesto s nadjevom položite u posudu u kojoj se na dnu nalazi papir za pečenje te stavite sve u pećnicu prethodno zagrijanu na 200 stupnjeva. Nakon što se tiječno počne napuhavti nježno ga probijte na jednom ili dva mjesta kako bi splasnulo te kada uočite da se svelo na svega 5 do 6 milimetara debljine možete znati da je soparnik gotov.

Izrežite soparnik na romboide stranica promjera cca 10 cm. Ovo ukusno jelo može se poslužiti i hladno.

Dobra tek!
Recept: Ivica Bota

Facebook Like Button