Originalna Pašticada prava rapsodija mediteranskih okusa na tanjuru

Donosimo vam recept pravog dalmatinskog “meštra”, Ivice Bote za odličan recept iz tog kraja, a to je Pašticada za 4 do 6 osoba.
Pašticada je specijalitet prepun sočnih okusa, a ako ju pripremite prema ovom originalno i tradicionalnom receptu oduševljenje neće izostati.

Sastav za recept – originalna dalmatinska Pašticada:
1 – 1,5 kg goveđeg buta
5 česna češnjaka
10 dag suhe slanine
nekoliko klinčića
jedna mrkva
korjen od celera
1 dl ulja
kvasina (vinski ocat)
sok od pola limuna
nastrugani oraščić
2 dl crnog vina
koncentrat od rajčice
2 žlice šećera
juha ili voda
nekoliko suhih šljiva
1 žlica mrvica,
sol, papar

Priprema recepta:
Oprani i očišćeni goveđi but špikujemo (nabockamo) sa klinčićima, izrezanim češnjakom i mrkvom te komadićima suhe slanine. Stavimo u posudu koju do vrha buta napunimo kvasinom (vinskim octem) i sokom od pola limuna te ostavimo da se toća (marinira) cijelu noć.

Drugi dan crveni luk pržimo na ulju zajedno sa sjeckanim celerovim korijenom, a zatim pržimo meso u komadu. Dodaje se sol, papar i oraščići. Kada je meso poprženo sa svih strana, dodajemo crno vino, rajčicu, mrvice, šećer i nekoliko dobro opranih suvih šljiva. Kada vino ispari, dodajemo juhu, temeljac ili toplu vodu i kuhamo dok meso ne omekša.

Nakon otprilike tri sata meso izvadimo, izrežemo ga na ploške i opet složimo u umak i kuhamo daljnih pola sata. Prije toga umak možemo, ali i ne moramo, pasirati, kako tko voli.
Obavezno se poslužuje uz domaće njoke, gušt je bolji.

Dobar tek!
Recept: Ivica Bota

Facebook Like Button