Puž od kobasice, rikule i sira – sočna rolada koju ćete pojesti s apetitom

Ovaj jednostavan recept za puževe od lisnatog tijesta za puževe s kobasicama, rikulom i sirom otkrila sam slučajno na ručku kod prijateljice moje bake :) i željela sam ga isprobati.

Lisnato tijesto obično koristim sa šunkom i sirom ili kao kroasane kad planiram s obitelji gledati film ili omiljenu nam TV emisiju. Pokušavam tri do četiri puta tjedno ispeći nešto od peciva jer moji ukućani obožavaju kad se vrate kući i osjete miris toplih kolačića, kruha ili neke druge slastice.

Ovo je jedan od najlakših i najukusnijih recepata za pecivo koje smo probali. Potrebno je oko trideset minuta za pripremu i pečenje puža. Možete ga poslužiti kao doručak ili međuobrok ali također možete prijateljima ponuditi i kao kanape.

puz-kobasica-rikula-sir-1

Kada sam prvi puta radila ovu roladu tijesto nisam zamotala dovoljno čvrsto pa se malo raspalo u pečenju, ali sam zato sljedeći puta tijesto razvila malo deblje, punjenje ravnomjerno rasporedila po tijestu i čvrsto zamotala tako da je rolada, odnosno puževi, ispala savršeno i bila je jako ukusna.

Sastojci za recept za puževe od kobasice, rikule i sira

2 paketa smrznutog dizanog tijesta (narezano na kocke)
10 komada tanko narezanih velikih chorizo ili nekih drugih kobasica (ne ljutih)
1 Ricotta sir (200-300 g) ili svježi kravlji/kozji sir
1 vrećica rikole ili špinata
1 svežanj lišća bosiljka
1 žutanjak
sol, papar

puz-kobasica-rikula-sir-2

Priprema recepta

Zagrijte pećnicu na 180C. Tijesto razvaljajte na 3-4 milimetra debljine. Po tijestu pospite ricotta sir i posolite. Preko sira jednoliko rasporedite kriške kobasica a preko njih poslažite listove rikole i lišće bosiljka. Također po okusu možete dodati naribanog sira. Tijesto čvrsto zamotajte i krajeve rolade zatvorite.

Uz pomoć oštrog noža razrežite roladu na šnite veličine 1 cm. Svaki komad lagano pritisnite s izrezane strane da se formira čvrsta rolada i stavite ju na papir za pečenje na ugrijanom limu za pečenje. Žutanjak dobro izmiješajte i premažite ga po vrhu puža. Pecite u pećnici oko 20 minuta ili malo manje. Provjerite povremeno dok dno puža ne bude rumeno ružičaste boje.

Dobra tek!

Recept: Katarina Štimac

Facebook Like Button