Kiselo ljuta kineska juha koju ćete od sada spravljati i vi

Kineska kiselo ljuta juha jednako je popularno kako širom Azije tako i gotovo u cijelom svijetu.
U svijetu naravno nailazimo na različite verzije kiselo ljute juhe, ali se zna da originalan recept potječe iz pokrajine Sečuan.
Kiselo ljuta juha jednako odgovara i vegetarijancima i onima koji to nisu.
Za ljubitelje mesa u kinesku ljuto kiselu juhu možete ubaciti i različite vrste mesa ili možda morskih plodova, a za vegetarijansku verziju stavlja se samo povrće.
Ovo je recept za juhu koja će vas potpuno osvojiti. Gušća je, pomalo želatinasta istovremeno i ljutkasta i kiselkasta i zato istovremeno zaista jako fina!

Sastojci za 4 osobe

• 100-200g svježeg mesa po izboru
• Povrće
• 1 šalica kineskih gljiva
• 1/2 mrkva
• 1/2 šalice bambus (ili neko drugo korjenasto povrće)
• 1/2 luk
• 1/4 paprika
• 1/2 chili papričica
• jušna žlica ili 1 komad gingera
• 1 komad mladog luka
• 1/2 šalice tofua
• 1 jaje
• 4 žlice tamnog umaka od soje
• 1-2 žličice chili smjese

Priprema sa svježim mesom:
1. Za početak trebat će vam suhe Shiitake gljive ili neke druge sitno narezane gljive (najbolje neke kineske) koje ćete preliti prokuhanom vodom (oko 200 ml). Tanko narežite mrkvu, bambus, chili papričica, može jedna obična paprika i sitno nasjeckan đumbir.

Zatim, meso narežite na sitne trakice i stavite u zdjelu sa svim sastojcima, promiješajte i ostavite da se arome pomiješaju 15 minuta. Nakon toga, popržite na malo ulja 3-4 minute i ostavite poklopljeno.

2. Gljive ocijedite i narežite na sitno, a tekućinom u kojoj su se gljive namakale, prelijte po poprženom povrću. U juhu dodajte umak od soje, ocat od riže, šećer, nasjeckani chili, tofu, sol, papar, sezamovo ulje, ketchup i sve dobro promiješajte.

3. Pomiješajte škrobno brašno s vodom i dodajte u juhu stalno miješajući.

4. Na kraju razmutite jedno jaje s jednom žlicom vode. Polako ga dodajte uz miješanje da dobijete sitne komadiće kuhanog jajeta.

5. Ako je juha pregusta dodajte vode, a ako je prerijetka dodajte škrobnog brašna.