Jednostavni zapečeni oslić

Ako volite ribu ili je volite malo manje, isprobajte ovaj recept s oslićem koji će vam postati jedno od omiljenih jela.

Sveukupna priprema traje oko 30 do 40 minuta a riba ostaje mekana i nevjerojatno je ukusna. Zapravo ovo će vam možda postati jedan od najboljih file oslića kojeg ćete obožavati jesti.

Ispobajte i druga ukusna riblja jela

Lignje na dubrovački – Otkrivamo vam tradicionalan recept kako Dubrovčani pripremaju jadranske lignje.
File od pastrve – Recept koji će vas oduševiti svojim okusima, a izuzteno je jednostavan za pripremu.
Sočni brancin s pireom i salatom od mrkve – Volite li ribu, naročito onu bijelu onda je ovaj recept s brancinom kao stvoren za vas.
Hobotnica s umakom od rajčica, sirom i travama – Vrhunski kuhar podijelio je s nama izuzetan recept za pripremu hobotnice.
Talijanski rižoto od limuna, bosiljka i dimljene orade – Tradicionalni talijanski recept u Vašoj kuhinji.
Rižoto od sipe – Crni rižoto kao interesantan prijedlog za neobičan ručak.
Sastojci za recept

Glavno jelo:
1 kg file oslića
2 limuna (1 za ukrašavanje jela)

Kora:
4 kriške kruha (ja sam koristila od cjelovitog brašna)
50 g ribanog sira (cheddar)
50 ml djevičanskog maslinovog ulja
1 žlica nasjeckanog svježeg peršina
30 grama badema narezanog na pločice

Prilog:
400 g oguljenog i narezanog krumpira
300 g svježe blitve
3 češnja češnjaka
maslinovo ulje, sol i papar po ukusu

Priprema recepta:

Ako koristite smrznute filee oslića ostavite ih da se odmrznu.
Krumpire ogulite i narežite na komadiće veličine zalogaja te ih stavite u lonac pun hladne vode i kuhajte dok ne omekšaju.

Ocijedite jedan limun, dodajte morsku sol i svježe naribani papar po želji. U ovako pripremljenu marinadu stavite filee oslića i prođite kroz nju sa svake strane. Ostavite filee od oslića u mariniradi oko 15 minuta.

Operite blitvu, osušite i narežite na tanje trakice. Kada je krumpir kuhan, pomalo u vrelu vodu dodajte blitvu. Lagano promiješajte i kuhajte još pet minuta. Ocijedite vodu i poslužite kuhani krumpir i blitvu. Začinite s maslinovim uljem, nasjeckanim češnjakom, solju paprom i lagano promiješajte.

Pomiješajte kruh nasjeckan na manje komadiće, nasjeckani peršin, maslinovo ulje, naribani sir i nasjeckani badem i sameljite u mikseru dok ne dobije konzistenciju krušnih mrvica.
Keramičku posudu za pečenje obložite s maslinovim uljem, te na dno stavite pola mješavine kruha te na nju stavite filee oslića. Premažite ribu s ostacima marinade te pokrijte ribu ostacima mješavine kruha te po vrhu posipajte s bademovim kriškama.

Kao ukras postavite tanke ploške linuma i pecite oko petnaest minuta na 150°C ili dok se korica na zazlati.

Umjesto krumpira i blitve možete poslužiti salatu od rukole.

 

Tekst i fotografije s odobrenjem Katarina Štimac, fashion blog – LaKatwalk