Brancin ili lubin recept s ribom na drugačiji način

Volte li moderna jela od ribe, onda je ovaj recept za brancin, ili kako ga još zovu lubin, kao stvoren za vas.
Ovaj puta nam recept za ukusno jelo od brancina donosi poznati chef i predstavnik molekularne gastronomije Marin Rendić.

No, prije nego krenemo na upute za spravljanje ovog zdravog jela od ribe donosimo vam nekoliko zanimljivosti o samom brancinu odnosno koje su sve njegove zdravstvene blagodati.

OVDJE pronađite još jedan ukusan recept za brancin ili lubin

Riba za ručak – sočni brancin uz pire s mrkvom
Filet brancina umotan u tikvice

Zašto jesti bribu brancin ili lubin

Zdravstveni učinci brancina očituju se kroz funkciju višestruko nezasićenih, omega-3 masnih kiselina koje smanjuju rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti, snižavaju krvni tlaka, a omega-3 masne kiseline dokazale su se i kao jako dobre u protuupalnim procesima.

Konzumacija brancina poboljšava funkciju mozga, smanjuje rizik od depresije i zbog svoje kombinacije masnih kiselina, aminokiselina i minerala selena, popravlja raspoloženje, te poboljšava vid.

Potrebne namirnice za recept:

2 veća brancina
Morska trava ili alge
Prah od crne morske spužve(morsku spužvu dehidriramo i sameljemo)
Maslinovo ulje
Sol i papar
kapesante
bosiljak

Priprema recepta:

Brancin očistimo, isfiletiramo i odstranimo kožu. Ribu izrežemo na odreske, posolimo ih te poširamo u malo vode s maslinovim uljem. Nakon toga ih kratko ispečemo u tavi na maslinovom ulju. Dehidriranu morsku travu ispržimo u ugrijanom ulju. Od ulja, soli, bosiljka i kapesanta napravimo emulziju te ju serviramo na ugrijani kamen uz ribu, morsku travu, i prah od spužve.

Facebook Like Button