
Za sve koji vole “starinsku” kuhinju i okuse koji se pamte iz domaćih kuhinja juga ovaj će recept za jetrica i palentu na venecijanski biti prava poslastica.
Ovo ukusno jelo s jetricama i palentom ili žgancima, koje spada u klasike jednostavne, a zdrave trpeze, dolazi nam iz kultnog zagrebačkog restorana Apetit koji se oduvijek mogao pohvalt sjajnim i svježim namirnicama svoje kuhinje.
JERTICA NA VENECIJANSKI
Za 4 osobe
500 g telećih jetrica
150 g ljubičastog luka
2 lista lovorovog lista
50 g maslaca
1 grančica bosiljka
30 ml acceto kreme
2 srdele ili inćuna u ulju
2 dcl crvenog vina
Maslinovo ulje
Sol papar
100 g palente
150 ml mlijeka
50 g gorgonzole
Priprema recepta s jetricama
Nasjeckati luk na listiće, zapeći u tavi s maslinovim uljem, zaliti crvenim vinom, posoliti, popapriti, dodati lovorov list i inćune, dinstati i dodati malo maslaca.
Tavu staviti sa strane da se ohladi. Jetricu oguliti i izrezati na trakice od pola cm debljine. Zagrijati tavu s malo maslinovog ulja, staviti jetricu, zapeći, politi acceto kremom, dodati pripremljeni luk. Ako imate temeljca dodati njega ili malo vode. Malo zakuhati, ne predugo, posoliti, popapriti, dodati maslac i svježi bosiljak.
Napravite palentu ili žgance
Zakuhati pola litre vode, dodati mlijeko te palentu. Prokuhati, posoliti, popapriti te na kraju dodati gorgonzolu da se rastopi.
Servirati uz jetricu.
Dobar tek!
Fotografija: Filip Popović
