Ovaj rižoto naprosto je veličanstven! Ima rižota i rižota i većina nas ih obožava, ali kada probate ovaj recept uvijek ćete mu se iznova vraćati.
Savjet više:
Za kuhanje koristite wok a ne lonac ili tavu jer se u njemu piletina puno brže skuha te ostaje ugodno mekana.
Nemojte štedjeti i upotrijebite slobodno pola kile gljiva. Ukupno će vam trebati oko pola sata za pripremanje ovog jela za 3-4 osobe.
Sastojci za rižoto:
2 žlice maslaca
250 grama svježih ili suhih gljiva
300 grama pilećih prsa (izrezati na male tanke trake)
1 žličica soli
četvrtina čajne žličice svježe mljevenog crnog papra
5 1/2 šalica pileće juhe ili temeljca
1 žlica maslinovog ulja
1/2 velikog luka ili 1 srednje veličine (nasjeckani)
1 1/2 šalica arborio riže
1/2 šalice suhog bijelog vina
1/2 šalice naribanog parmezana
2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
Nezaobilazni recepti za ukusan rižoto
Zoranov rižoto od cvijetače – vrhunski kuhar mješa “neobične” sastojke u slasnu harmonijuRižoto s bundevom – predivan kremasti rižoto s bundevom
Kremasti crni rižoto – nesvakidašnji recept šefice kuhinje Esplanade Ane Grgić
Talijanski rižoto od limuna – fantastičan tradicionalni talijanski recept za rižoto
Priprema rižota:
1. Otopite maslac u woku na srednje jakoj vatri, dodajte gljive i pirjajte oko 5 minuta dok ne porumene. Dodajte piletinu, nasjeckanu na manje komadiće. Posolite i poparite te kuhajte još 3-4 minute, dok se piletina ne skuha.
2. Za to vrijeme pileću juhu zakuhajte, u posebnoj posudi.
3. Piletinu i gljive izvadite iz woka. Na zagrijano maslinovo ulje u woku dodajte luk. Miješajte dok ne postane proziran, oko 5 minuta, te dodajte rižu i pirjajte oko 2 minute.
4. Dodajte vino u rižu i dosolite. Miješajte dok vino ne ishlapi. Dodajte polovicu pileće juhe u rižu i nastavite pirjajti uz dolijevanje juhe, sve dok riža ne omekša. Po potrebi možete podlijevati i sa mlakom vodom. Riža treba biti kuhana al dente.
5. U rižu umiješajte piletinu, gljive te dodajte naribani parmezan i peršin i ostavite na vatri još oko 3-4 minuta.
Rižoto posipajte sa još malo naribanog parmezana i poslužite.
Voila! Bon appetite!
Katarina Štimac, fashion blog – LaKatwalk