Rižoto s kuhanom šunkom, bearnaise umakom i poširanim jajetom

Najbolji recept rižota s kuhanom šunkom, bearnaise umakom i poširanim jajetom, pročitajte u nastavku.

Sastojci za bernaise umak:
1 dl vinskog octa,
1 dl bijelog vina, 10
papra u zrnu
0,5 ljute papričice,
4 žumanjka,
150 g maslaca

Sastojci za rižoto:
malo maslinovog ulja,
1 luk,
3 češnja češnjaka,
10 dkg stabljičastog celera,
1 mladi luk,
200 g riže,
1 dl bijelog vina,
po potrebi temeljca od šunke,
2 žlice svježeg peršina,
50 g maslaca

Poširano jaje: 1 l vode, malo soli, malo vinskog octa, 2 jaja

Priprema bernaise umaka
U posudu za kuhanje ulijte vinski ocat, bijelo vino, dodajte papar u zrnu i usitnjenu ljutu papričicu bez koštica (ili estragon).Nakon par
minuta kada se vino reducira procijedite sadržaj posude i prelijte u drugu posudu koju ste pripremili za kuhanje na pari.

Dodajte žumanjke uz konstantno miješanje sa pjenjačom. Postupno dolijevajte rastopljeni maslac i konstantno miješajte. Kada se smjesa
zgusne prebacite u drugu posudu i odložite u hladnjak da se rashladi.

Priprema rižota
Na zagrijanom maslinovom ulju kratko popržite sitno sjeckani luk, češnjak i na komade narezani stabljičasti celer. Dodajte sjeckani
mladi luk i nakon što ste promiješali ubacite rižu. Rižu kratko tostirajte i ulijte bijelo vino.

Nakon par minuta kada vino ispari, postupno (da riža ne ostane na suhom) dolijevajte temeljac od kuhane šunke i ubacite kuhanu šunku
narezanu na kockice. Na samom kraju dodajte sjeckani svježi peršin i maslac te promiješajte.

Poširanje jajeta
U posudi za kuhanje ugrijte do vrenja vodu koju ste prethodno posolili i ulili ocat. Pjenjačom u jednom smjeru zarotirajte vodu i ulijte jaje
te ga ostavite da se skuha. Kada je jaje poširano izvadite ga. Servirajte rižoto, povrh njega stavite poširano jaje i sve zalijte bearnaise umakom.

Tekst: Ljiljana Stanić