
Worcestershire umak omiljeni je dodatak mnogim receptima, daje jelima specifičan “umami” (slak/kiseli okus) okus, a sastojak je koji daje nevjerojatno fin okus mnogim jelima!
Mnogi chefovi svijeta smatraju da mnogobrojni sjajni recepti ne bi bili isti bez karakterističnog i jedinstvenog okusa Worcestershirea umaka. Aromatičan i lako dostupan, jer ga nalazimo već u mnogim trgovinama, Worcestershire umak je postala bitna namirnica među začinima u svačijoj kuhinji.
Worcestershire umak dodaje se kada jelima želimo dati bogatiji okus, a najčešće se dodaje u temeljce, različita variva i čušpajze, marinade i umake za roštilje ili pečenje, kao preljev za salatu i svugdje gdje poželite imati jedinstven okus Worcestershire umaka.
OVDJE pronađite još sjajnih recepata za najbolje marinade i umake
Savršen recept za roštilj – marinada od tamnog piva
Umak od oraha izvrstan je začin za tjesteninu, raviole i njoke
Što kada nam ponestane Worcestershire umak?
Pogledajte kako ga možete napraviti sami u svojoj kuhinji
Recept za domaći Worcestershire umak
2 žlice sojina umaka
2 žlice mljevenog češnjaka
2 žlice mljevenog đumbira
2 žlice maslinova ulja
2 velike nasjeckane glavice luka
¼ šalice sitno sjeckanih inćuna
¼ šalice paste od rajčica
½ šalice soka od naranče
2 klinčića
2 žlice mljevenog crnog papra
½ šalice meda, najbolje bagremovog
3 šalice jabučnog octa
1 šalica tamnog piva
2 šalice vode
tankno narezana kriška limuna i kriška limete
Priprema Worcestershire umaka
Lagano zagrijte maslinovo ulje u većoj posudi, najbolje tavi te popržite luk dok ne omekša. U sve dodajte sojin umak, đumbir i češnjak pirjajte oko 5 minuta na srednje jakoj vatri. Zatim dodajte pastu od rajčica, inćune, klinčiće, papar, med, ocat, tamno pivo, sok od naranče, vodu te narezanu limetu i limun.
Sve dobro promiješajte da se sastojci dobro sljube i prožmu te još malo pustite da umak prokrčka dok ne zavre. Nakon toga smanjite vatru na najmanje i kuhajte umak dok se fino zgusne. Ovo fino kuhanje traje otprilike i do 3 sata.
Umak možete čuvati u staklenim bocama, svakako u hladnjaku!
Dobar tek!
