Punjeni lungić u umaku od šampinjona

Duguljasti komad mesa koji se naziva svinjska pisanica, a poznatiji je pod imenom lungić, može oduševiti bilo koga ali zahtjeva pozornu i ne predugu termičku obradu.
Ovaj će vam ukusan recept sa svinjetinom i šampinjonima biti toliko fin da ćete ga poželjeti pripremati mnogo, mnogo puta.

Sastojci za recept:

1 lungić
10 dkg tvrdog sira
10 dkg rolane lopatice
3 veća kisela krastavca
500 g šampinjona
200 ml vrhnja za kuhanje
20 dkg slanine
2 crvena luka
mljevena crvena paprika
peršin
senf
biber
sol
mješavina začina

Priprema recepta:

Lungić očistiti od masnoće i žilica, pozorno osušiti kuhinjskim ubrusom, otvoriti ga nožem (napraviti “leptir”), te istući batom tako da se dobije velika šnicla.

Začiniti i premazati senfom. Lungić se puni sirom, lopaticom i kiselim krastavcima rezanima na ploške. Rolati i pričvrstiti čačkalicama.

Peći na zagrijanom ulju dok ne poprimi lijepu boju.

filet

Umak od šampinjona:
Za umak od šampinjona na sitno nasjeckajte 2 veća luka i pirjajte na srednje laganoj vatri.
Kad se luk zacakli u tavu ubacite sitno narezane kockice slanine.
Miješajte par minuta dok se slanina ne počne topiti te dodajte rezane šampinjone.

Pažljivo miješajte. Kad šampinjoni omekšaju i sva voda ispari začinite sa solju, biberom, crvenom paprikom. Na samom kraju uliti vrhnje za kuhanje te miješati još par minuta te u umak umiješati sjeckani peršin.

Kao prilog poslužite rižu.

Tekst: Danijela Jarčević
Fotografije: Foter

Facebook Like Button