Ovih blagdana, pogotovo pri izlasku iz stare i ulasku u Novu godinu, svinjetina je traženo tradicionalno jelo. Pripremite glazirani lungić s pekmezom od šljiva uz pire od pastrnjaka, celera i hrena i vaša će blagdanska trpeza zablistati novim okusima.
Lungić glaziran pekmezom od šljiva
2 lungića (svinjski file)
Sol
Papar
1 žličica mljevene dimljene paprike
½ žličice češnjaka u granulama
maslinovo ulje
2 žlice pekmeza od šljiva
Malo vode
Priprema recepta:
Lungić očistite od žilica, posolite, popaprite, pospite češnjakom u granulama i dimljenom paprikom. Začine dobro utrljajte u meso i ostavite 15 minuta na sobnoj temperaturi. U tavi zagrijte malo maslinovog ulja, dodajte lungiće i vrlo kratko ih zapecite sa svih strana.
Maknite meso s vatre i premjestite u posudu za pečenje koju ste obložili papirom za pečenje. U tavu u kojoj se meso pržilo dodajte pekmez od šljiva i po potrebi malo vode te kratko kuhajte. Premažite lungiće pekmezom, stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko 10 minuta na 200°C.
Izvadite iz pećnice, stavite na tanjur i pokrijte alu folijom. Nakon par minuta mirovanja narežite glazirane lungiće i odmah poslužite.
Recept: Apaluz