Patlidžani na turski – Imam bayildi

Ovo jelo od patlidžana pravi je predstavnik tradicionalne turske kuhinje. Doslovno prevedeno ime jela znači “imam se onesvjestio” a ono nam govori da se radi o svojevrsnom specijalitetu.

Ovaj smo kulinarski specijalitete isprobali u Istanbulu i prema receptu chefa kuhinje jednog tradicionalnog restorana donosimo ga i na vašu trpezu.

Nekoliko savjeta za izbor i pripremu patlidžana kako bi ispali idealno:
Uvijek kupujte patlidžane srednje veličine, a onda ih, kako bi ispali što ukusniji prije same pripreme izrežite na kolute 1 cm debljine, posolite i ostavite stajati 15-20 minuta dok se ne orose, tj puste sok. Uzeti papirnati ubrus i dobro ih obrisati.
Svježe i zdrave patlidžane prepoznati ćete po sjajnoj nategnutoj koži, a ako na patlidžanu primijetite rupice i ako je mekan na dodir ne kupujte ga.

Sastojci za recept

4 patlidžana
1/8 l ulja
2 glavice luka
500 g rajčice
1 češnjak češnjaka
sjeckani peršin
šećer
1 lovorov list
1 žlica fino sjeckanog badema

Priprema recepta

Patlidžane razrežite po duljini a mesni dio zarežite ukriž. Posolite i popaprite. Patlidžane pirjajte u vrućem ulju s jede i druge strane. Izdubite mesni dio. Na ulju popržimo grubo nasjeckani luk i 2/3 rajčica narezanih na ploške dok voda ne ispari. Dodamo lovor, zdrobljeni češanj češnjaka i izdubljeni dio patlidžana.

Pirjajte još desetak minuta, izvadite lovorov list pa dodajte peršin i bademe. Polovice patlidžana napunimo smjesom, stavimo ih u dobro namašćenu vatrostalnu posudu, pokrijemo preostalim narezanim ploškama rajčice, još malo posolimo i popaprimo. Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici, 180-200°C, oko 15 minuta.

Uz punjene patlidžane možete poslužiti kuhani krumpir.

OVDJE pročitajte još dva izvrsna recepta s finim patlidžanom

Marokanska salata s patlidžanom i slanutkom
Rolice od patlidžana kao stvorene za vruće ljeto
Tradicionalni namaz od patlidžana Baba Ganoush

Piše: Wish.hr
Fotografija: Mike

Facebook Like Button