Umak od jogurta kao stvoren za osvježenje vaših jela

Umak od jogurta pogodan je za mnoga jela koja želite osvježiti, a odličan je upravo u vrijeme ljetnih vrućina. Ovaj mliječni jogurt umak bogat je kalcijem, fosforom i vitaminima B skupine i stoga dodatno idealan za vaš organizam.

Ljudi već više od 5000 godina pripremaju i jedu jogurt. Zavisno o vrsti, može biti bez mliječne masti do masnijeg jogurta s velikim udjelom vrhnja. Jogurt se spravlja od kravljeg, ovčjeg, miješanog ili kozjeg mlijeka.

Jogurt možete jesti kao samostalno jelo, ali mu i možete pridodavati voće i povrće, te od njega pripremati topli ili hladan umak.

Bijele je boje, slatkasto-kiselog okusa koji će varirati ovisno o gustoći sastojaka. Sadrži oko 0,7% mliječne kiseline te može biti guste kremaste teksture do kremasto rijetke teksture, u svijetu poznatiji kao grčki i turski jogurt.

Donosimo vam recept za tradicionalni umak od jogurta te uz njega odličan, jednostavan i brzi recept za curry patlidžan uz kojeg će ovaj umak od jogurta savršeno pasati.

UMAK OD JOGURTA

1 jogurt
1 žlica maslinovog ulja
1 žličica kima usitnjenog
1 žličica chili
1 čen češnjaka
1 luk tanko narezan
1 feferon narezan
sol

PATLIDŽAN S CURRYEM
1 patlidžan
1 luk
1 žličica češnjaka
po ½ žličice currya

Operite i narežite patlidžan na kocke. Posolite ga te ga ostavite da odstoji 1 sat. Isperite i osušite patlidžan. Pržite ga umjereno na ulju s lukom, češnjakom i curryem.. Nakon što je dovoljno pržen dodajte na mu na kraju umak od jogurta.

Autorica recepta: Jadranka Laub

Facebook Like Button