Savršeni slanutak i super recepti za pripremu u vašoj kuhinji

Što je slanutak, koje su njegove vrijednosti i kako se priprema?

Slanutak spada u mahunarke i u našoj prehrani uvodi se češće tek u novije vrijeme dok je u zemljama Afrike, Bliskog istoka, Turske, Grčke i Italije vrlo zastupljen u prehrani upravo zbog njegovih nutricionističkih vrijednosti, a i zbog punog slasnog okusa koji ostavlja na nepcima. Smatra se da potječe iz zapadne Azije i da su ga u Europu donijeli Turci koji ga zovu NOHUT.
U Turskoj kuhinji je najpoznatiji namaz od slanutka zvan HUMMUS.

Slanutak je visokovrijedna namirnica u pravom smislu te riječi. Važan je izvor bjelančevina i energetska mu je vrijednost bogata na 100g ima 364 Kcal.

Smanjuje koncentraciju ugljikohidrata, izvrstan je izvor mangana koji sudjeluje u sintezi kiselina neophodnih za zdrav rad živčanog sustava te je važan u proizvodnji dobrog kolesterola za stvaranje hormona, osim toga održava zdravlje i čvrstoću kostiju, normalnu razinu krvnog tlaka i rada štitnjače.
Bogat je željezom, cinkom, vitaminima B-kompleksa.

Način kuhanja slanutka:

Prije kuhanja slanutak je potrebno namočiti preko noći u hladnu vodu da nabubri. Nakon što ga operete pod mlazom hladne vode stavite ga u vodu u omjeru 1:3 i pustite da voda zakuha u nepokrivenoj posudi, jer će se na vrhu skupljati pjena, koju možete i odstraniti.

Zatim posudu poklopite i slanutak kuhajte 1,5 do 2 sata, naravno kuhanje možete smanjiti u ekspres loncu. Sada je slanutak spreman za jelo. Mogućnosti sa slanutkom su velike bilo da želite jesti varivo, raguu, salatu ili namaz.

ISPROBAJTE NEKI OD RECEPATA
Šarena grah salata sa slanutkom
Salata od slanutka
Marokanska salata s patlidžanom i slanutkom

Dobar tek!
Tekst: Višnja Ćihoratić

Facebook Like Button